MPLZ Matko Laginja

Osnivačka skupština novoformiranog pjevačkog zbora održana je u Klani 4. lipnja 1979. godine, a prvi javni nastup Mješovitog pjevačkog zbora "Matko Laginja" održan je u Klani 26. studenog iste godine. Zbor je "proradio" pod dirigentskim vodstvom maestra prof. Dušana Prašelja, koji je zbor vodio punih 15 godina, tj. do 1994. godine. 

Obzirom da je u zboru bilo nekoliko lovaca, a i sam dirigent prof. Prašelj bio je lovac, to je on i predložio da zbor ima epitet "lovački". Nabavljene su lovačke odore, a prazninu glazbene literature na hrvatskom jeziku upotpunio je skladatelj i dirigent maestro Dušan Prašelj koji je upravo za zbor skladao desetak lovačkih partitura. Tu se pridružio i član zbora ing. Momo Ostojić koji je za zbor komponirao skladbu "U lov". Dirigenta Dušana Prašelja u odstnosti su jednom ili u više navrata mijenjali Mladen Raspor, Slaviša Ninić, Vinko Badjuk, Davorin Hauptfeld i Franjo Bravdica, a zatim je dvije godine zborom dirigirao Mladen Hlača (1995./1996.). Godine 1997. za zborovođu dolazi akademski obrazovana maestra prof. Petja Todorova - Tataj iz Rijeke, koja sa zborom radi nešto više od pet godina.

Dolaskom maestre prof. Nedeljke Srebovt početkom 2002. god. za dirigenta, zbor doživljava svoju renesansu. Redaju se nastupi kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Intenzivan rad, kvaliteta i nastupi zbora postaju prepoznatljivi kao specifičan "klanjski brend". O radu zbora pomno se vodi evidencija proba i nastupa, pa valja naglasiti da je u tri decenije zabilježeno gotovo 300 nastupa. U Hrvatskoj se nastupilo 228 puta na 47 mjesta/lokaliteta, u Sloveniji 57 nastupa na 43 lokaliteta, u Italiji 10 nastupa, dva nastupa u Austriji, te po jedan nastup u Mađarskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Zbor se u slavljeničkoj 2009 godini i "kadrovski" ekipira, tako da broji 35 aktivnih članova. Zbor na repertoaru ima prvenstveno lovačke skladbe, zatim sakralnu glazbu, te njeguje i narodni melos. Zboru su dodijeljena mnogobrojna priznanja, zahvalnice, povelje, nagrade, oredni i odlikovanja, a najznačajnija su:

  • SREBRNI ORDEN ZA LOVAČKE ZASLUGE za izvanredne zasluge postignute na Unapređenju lovstva i zaštite prirode, dodijeljen od Lovačkog saveza Jugoslavije,
  • LOVAČKO ODLIKOVANJE I. REDA u znak priznanja za postignute uspjehe u radu na unapređenju lovstva, dodijeljen od Hrvatskog lovačkog saveza,
  • Lovska zveza Slovenije odlikovala je klanjski zbor sa "3. REDOM LOVSKE ZASLUGE II. STOPNJE",
  • GODIŠNJA NAGRADA za dugogodišnji sustavni rad na razvoju kulturne djelatnosti dodijeljenu 2009. godine od Općine Klana.

Svi nastupi jednako su važni, no dva nastupa valja istaći, a to su u najveći dosezi od kako zbor postoji: 29. rujna 2005. godine nastup u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu i 2. veljače 2010. godine nastup u njemačkom gradu Dotrmundu na otvorenju 29. lovačke izložbe "Jagd & Hund" na kojoj je Hrvastska bila zemlja partner, a klanjski zbor predstavljao Hrvatsku. Pod vodstvom maestre Nedeljke Srebovt zbor godišnje ima oko 20 nastupa, a više od polovice odnosi se na lovačke manifestacije.

Već 17 godina zbor u najvećem dijelu financira Općina Klana, a 25 godina u zboru su čelne osobe: Anton Starčić - predsjednik, Margareta Princ - tajnik i Elizabeta Silić - blagajnik.

Svoj trideseti rođendan Zbor je obilježio izdavanjem DVD-a koji možete pogledati ovdje.

Klana, 1. lipnja 2010. godine

Predsjednik, Anton Starčić Šopeć

U međuvremenu od nastanka ovog članka, Zbor je 2014. g. proslavio i svoju 35. godišnjicu. Uprkos svim poteškoćama, besparici i nerazumijevanju, pjevači još uvijek traju i nastupaju u skladu sa svojim mogućnostima, pa su tako i te slavljeničke godine izdali fotomonografiju koju možete pogledati ovdje.

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>