Planinarsko društvo Pliš

Društvo je nakon višegodišnje pauze obnovilo svoj rad 24. svibnja 1996 godine i to na poticaj nekoliko klanjskih zaljubljenika u prirodu i planine koji su odlučili osnovati društvo koje će okupiti poklonike planinarstva sa šireg klanjskog područja. 

Društvo je dobilo ime "Pliš" po najbližem vrhu u klanjskoj okolici, Plišu. Tijekom 14 godina postojanja kroz PD "Pliš"je prošlo dvjestotinjak ljubitelja planinarenja. U vremenskom razdoblju od 1996 - 2010. realizirano je mnoštvo jednodnevnih, dvodnevnih i trodnevnih izleta te nekoliko logorovanja djece i odraslih.

Tradicionalnim je postao zimski uspon na "Pliš" koji je prvi put organiziran 14. siječnja 2001. i od tada se provodi svake druge nedjelje u siječnju. Svi koji su iskusili uspon na snijegom posut Pliš, složit će se da je to osobit doživljaj koji privlači mnoge planinare pa se tog dana na Plišu okupi i do 200 poklonika planinarenja. 

Osim organizacijom izleta, društvo se intenzivno bavi i očuvanjem prirode i kulturne baštine šireg klanjskog područja. Tako su planinari odmah po osnutku pristupili označivanju Klanjske obilaznice, odnosno Klanjskog planinarskog puta. Klanjski planinarski put ima deset kontrolnih točaka, početna se točka nalazi u okolici Klane, a završava u Studeni. 

Uz Ivana Starčića koji je od 2001. verificirani označivač pri Hrvatskom planinarskom savezu i kojeg možemo smatrati najzaslužnijim za ovaj hvalevrijedan pothvat, u označivanju su sudjelovali i Davor Valenčić, Rudolf Iskra te Franjo Starčić Nakon što su označili staze, planinari su izdali i vodič u kojem su opisane planinarske staze klanjskog područja i koji uvelike pomaže planinarima i izletnicima u snalaženju u šumi. Jeden od značajnijih projekata PD "Pliš" je i uređenje i otvaranje šetnice Klana-Kastav koja je svečano otvorena 8. svibnja 2005. godine. Inicijator projekta je bio pok. Boris Križan, a 15,4 km dugu stazu je u cijelosti označio Ivan Starčić.

Da se društvo zalaže i za očuvanje ne samo prirodne, već i kulturne baštine, svjedoči i projekt sanacije kućice "Rebar", koji je realiziran u suradnji s Općinom Klana i Društvom za povjesnicu. Nekoć mala, neugledna kućica, danas je postala omiljeno sklonište i izletište mnogih planinara, o čemu svjedoče i mnoge riječi pohvale upisane u Knjigu utisaka. Klanjski su planinari u nekoliko navrata organizirali i akcije pošumljavanja

Ž. Š

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>