Multimedijalni centar

Multimedijalni centar je otvoren od sredine svibnja 2005. godine, djeluje kao ustrojstveni dio Općine Klana i financira se iz općinskog proračuna. Osnovni cilj Centra je ugodno i zanimljivo provođenje slobodnog vremena mještana Općine Klana pri čemu se posebno misli na mladež. Općina polazi od stajališta da je važno imati mjesto gdje se mladi mogu okupljati kako bi se izbjeglo odrastanje "na ulici" i preventivno djelovalo na negativnosti koje sa sobom nosi takvo odrastanje. To istovremeno ne znači da se u MMC-u dozvoljava svakakvo ponašanje. Treba ipak imati na umu da se radi o javnom mjestu na kojemu psovanje, vikanje, vrijeđanje i si. nije dozvoljeno. Postoje određena pravila ponašanja na javnome mjestu koja treba poštivati. Tko to ne može ili ne želi prihvatiti, nitko ga neće siliti da posjeti prostor na drugom katu Vatrogasnog doma u Klani. 

Svjesna činjenice kako ne mogu svi roditelji priuštiti svojoj djeci rad na računalu i pristup internetu, što čini svakodnevicu današnjeg čovjeka, Općina omogućuje besplatno korištenje interneta (uz nadzor djelatnika MMC-a) i računalnih programa na 12 računala. Ovdje svakako treba napomenuti da su sadržaji koji se pretražuju na internetu ograničeni, tj. smije se pregledavati sve što je društveno prihvatljivo i primjereno javnome mjestu. 

Uz korištenje Interneta, u MMC-u se besplatno mogu koristiti i računalni programi za obradu teksta, fotografije, tablica, grafikona. Osam računala za korisnike opremljeno je programskim paketom Office, a čak šest Corelom 12. 

Jedan od važnih sastavnih sadržaja je i čitaonica s dvadesetak dnevnih, tjednih i mjesečnih raznovrsnih tiskovina za svačiji ukus (Novi list, Jutarnji list, Vjesnik, Sportske novosti, Burza. Butiga, Nacional, Globus, Teen, OK, Dječji klub, Cosmopolitan, Vita, Doktor u kući, Flora, Majstor, National Geographic, Bug, Foto mag, Auto klub, Banka, Vijenac). Što se tiče knjižnice, trenutačno se formira osnovni knjižni fond.

okazalo se nužnim stručno obraditi postojeću knjižnu građu od otprilike 2500 primjeraka. Istovremeno se radi na nabavi osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, ali i aktualnih traženih noviteta. Osim knjiga nabavljaju se igrani, crtani i dokumentarni filmovi koje korisnici također mogu besplatno posuditi.

Od edukativnih se aktivnosti izdvaja tečaj talijanskog jezika za koji je interes iskazalo više mještana te je formirano pet različitih grupa. Grupe su brojčano male, sadrže od 5 do 7 polaznika, kako bi rad bio čim kvalitetniji. S obzirom da je cilj edukacija stanovništva, a ne zarada, cijena sata po polazniku svedena je na minimalnih 10 kuna. Od ostalih edukativnih sadržaja priprema se tečaj informatike za odrasle koji bi uskoro trebao započeti. 

Multimedijalni centar dnevno posjeti do četrdesetak mještana naše općine, a od otvorenja se sadržajima poslužilo više od 300 različitih osoba što možemo tumačiti više nego zadovoljavajućim. Premda su djeca i mladi u najvećoj mjeri zainteresirani za online igraonice i slušaonice, ističemo važnost stjecanja navike dolaženja na javno mjesto i usvajanje pravila ponašanja te poštivanje kućnoga reda. 

lako MMC ističemo kao mjesto za mlade, treba napomenuti da su njegova vrata otvorena za sve dobne skupine i da se odrasli ne bi trebali ustručavati doći pročitati novine, posuditi knjigu ili film te prosurfati internetom. 

Otvaranjem MMC-a naša je općina dobila mjesto za napredovanje svakog pojedinca što je nužno za napredovanje čitavoga kraja

Ivana Marinčić

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>