Laze

Zaselak Laze nije posebno naselje općine, nego se vodi kao dio Klane, pa su i kućni brojevi samo nastavak onih iz Klane. Nalaze se uz cestu koja od Klane vodi prema Liscu.

Prema predaji, Laze su nastale prije nekih dvjestotinjak godina. U ono vrijeme do tamo nije bilo ni puta, nego samo kozja staza, samo su kosci tamo spremali sijeno za grofa i postojao je nekakav dvor za ovce. Tada je grof tamo poslao četiri brata iz roda Gržinčić iz Klane, koji su bili vrlo vrijedni i radišni, da bi ih spasio od novačenja. Oni su tu za grofa uzgajali stoku i s vremenom izgradili kuće, osnovali obitelji i tako tu ostali. 

Talijani su za potrebe vojarne na sv. Roku 1928. g. izgradili vodovod od izvora pitke vode koji se nalazi neposredno iznad Laza. Na taj su vodovod priključene i Laze. Do tada su žene nosile vodu sa šumskih izvora u brentačama. Kako je razvojem tehnologije stari vodovod postao premalenog kapaciteta, 2005. godine izgrađen je novi, baš kao i u Brezi. 

Godine 1969, za jedne velike poplave, bujica je odnijela most preko kojeg se dolazi u Laze. Novi, vrlo uski most (možda dovoljan za ono vrijeme, ali za današnje uvjete sigurno ne) napravljen je 1971, a naknadno je malo i proširen.

Laze su struju dobile 1959, asfalt 1981, a telefon 1987. godine. Danas ovdje živi šest obitelji, točnije 18 vrlo gostoljubivih ljudi na 5 kućnih brojeva. Još se uvijek bave stočarstvom i ratarstvom, a već tradicionalno pčelarenjem i voćarstvom, točnije uzgojem šljiva od kojih prave  odličnu šljivovicu.

Predaju o nastanku zaselka možete pročitati ovdje.

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>