HLD Zec Klana

Iako se na ovom području sigurno lovilo i ranije, prvi tragovi organiziranog lovstva u Klani spominju se 1891. g., kada lovište zakupljuje 30 mještana Klane, Lisca i Škalnice, no službeno lovačko društvo tada nije osnovano. Lovište zakupljuju Lovačko društvo za zakup lova iz Rijeke, a predio oko Studene „Kastavsko lovačko društvo“.

Nakon II. svj. rata grupa okuplja se grupa Klanjaca, loveći na području ondašnje općine Klana uz prešutno odobrenje vlasti. Oni se 1947.g. priključuju LD“Opatija“ i surađujući s njima gospodare jednim dijelom lovišta kao desetina „Klana“. 

Lovačko društvo „Klana“ prvi put se osniva 27.ožujka 1954.g. Društvo broji dvadesetak članova iz Klane i Studene i pet časnika iz vojarne u Klani. Neko vrijeme sve funkcionira vrlo dobro, no radi osipanja članstva dogovoreno je pripajanje LD „Kastav“ uz zaključak da se može ponovno odvojiti kada se za to steknu uvjeti. Tako LD “Klana“ službeno prestaje postojati 6. svibnja 1958.g. U sklopu novog društva koje mijenja ime u „Lisjak“ iz Kastva, lovci Klane i Studene djeluju kao desetina, a broj članova postepeno raste. 

Nakon podjele društva na lovne jedinice, Klana i Studena postaju posebne desetine. U to vrijeme izgrađene su lovačke kućice „Prve njive“ i „Vranjino“. Nakon višekratnih pokušaja ponovnog stvaranja samostalnog društva koji su odbijani uz stvaranje mnogo „zle krvi“, konačno se za to pružila prilika 1990. g. kada je istekao desetogodišnji zakup lovišta. 

Na skupštini III. lovne jedinice LD „Lisjak“ održanoj 10. ožujka 1990., jednoglasno je donesena odluka o osnivanju LD „Zec“ Klana. Nakon niza podmetanja od strane dijela lovaca LD „Lisjak“ koji se nisu mogli pomiriti sa novonastalom situacijom, LD „Zec“ dobiva u zakup novoosnovano lovište 4a, kojim i danas gospodari.

Društvo je danas organizirano u tri sekcije: Klana, Studena i Lisac i broji preko 100 članova. 
U ovih 26 godina svog postojanja ostvarilo je niz vrhunskih rezultata u uzgoju, zaštiti i lovu divljači. U zadnjih 10 godina stalno je među najuspješnija tri u županiji, a kruna dobrog gospodarenja je proglašenje najboljim društvom u županiji 2004. g., što je u ovako žestokoj konkurenciji vrlo veliki uspjeh.

S malim zakašnjenjem je 2012. g. objavljena Spomenica HLD Zec Klana "Priča o lovu i..." autora Ivana Šnajdara u kojoj je detaljno opisana povijest lova našeg kraja, kao i povijest Društva, a možete ju pročitati ovdje.

Web stranicu Društva pregledajte ovdje.

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>