Breza

Breza je najmanje i od Klane najudaljenije naselje u općini. Nalazi se na cesti između Klane i Permana na nadmorskoj visini od oko 480 m, potpuno okružena šumom Lužina.

Tijekom minulih stoljeća, Breza je dijelila sudbinu Klane i ostalih mjesta iz općine, mijenjajući tako čitav niz gospodara. Ljudi su preživljavali baveći se stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom, ali selo je bilo poznato po proizvodnji vapna  i po lovu na puhove.Jedan od najvećih životnih problema za Brezu je predstavljala opskrba pitkom vodom. Brezani su stoljećima bili osuđeni koristiti vodu iz svojih šterni oviseći tako o vremenskim (ne)prilikama; suši i ledu. Tome je došao kraj kada je 2005. g. do njih napokon nakon dugog niza godina izgrađen vodovod, čime su stvoreni barem minimalni uvjeti da se i ovo malo stanovnika ne bi osipalo.

U Brezi se nalazi crkva Bezgriješne djevice Marije, a na izlazu iz mjesta, prema Permanima nalazi se privatna pilana koja danas više nažalost ne radi.

U Brezi nema trgovine niti ugostiteljskog objekta, a prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. g., u Brezi je živjelo svega 60 stanovnika.

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>