Akcija mladih predlaže da vijećnici u Klani volontiraju, traže bolje povezivanje s Viškovom i Kastvom

Bojan Kurelić je ponovio apel prema državi za uspostavom policijske postaje koja bi pokrivala područje Viškova, Kastva i Klane

KLANA Budući da se uskoro očekuje izglasavanje proračuna za 2024. godinu, želimo skrenuti pažnju na neka od bitnih pitanja za Općine Klanu i Viškovo. Predlažemo da općinski vijećnici u Klani volontiraju, budući da bi se time uštedio iznos u proračunu od dvadesetak tisuća eura godišnje, što za naš proračun nije malo.

Također, predlažemo bolje povezivanje naših Općina, ali i susjednoga Kastva, objedinjavanjem turističih zajednica tih triju jedinica lokalne samouprave, ali i širenjem djelokruga rada novoosnovanoga Komunalnoga društva Kastav-Viškovo, rekli su na konferenciji za novinare općinski vijećnik u Klani Igor Iskra te predsjednik Općinskog vijeća u Viškovu Bojan Kurelić, obojica iz Akcije mladih.Također, Iskra traži da se u proračunu Klane osigura puno veći iznos za financiranje rada udruga i sportskih klubova te da se poveća broj općinskih stipendista, što je odluka koja je u isključivoj nadležnosti općinske načelnice.

– Zbog zahtjeva roditelja tražimo i potpuno financiranje rada vrtića tijekom mjeseca kolovoza, a još jednom apleiramo i da se reformira javni prijevoz u Klani, koji je svake godine sve skuplji, a vožnji je sve manje. Tu se možemo ugledati na Viškovo koje je tu u puno boljoj poziciji, kazao je Iskra.

Kurelić je ponovio apel prema državi za uspostavom policijske postaje koja bi pokrivala područje Viškova, Kastva i Klane.

– S obzirom na stanje sigurnosti na području Općine Viškovo i da iz Općine Klana ponovno dolaze izvještaji o kretanju ilegalnih migranata i njihovim dolascima do obiteljskih kuća.

Na području Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana u ovom trenutku ima i više od 35 tisuća stanovnika što je u razini s gradovima poput Varaždina, Šibenika ili Velike Gorice.

Zamislite te gradove bez vlastite policijske postaje. Računica po tom pitanju je sasvim jasna, a zašto je ne vide oni koji bi o tome trebali donijeti odluku, to je drugo pitanje, rekao je Kurelić.

Na naše pitanje o kojem broju migranata je riječ, Iskra je odgovorio da se građani svako malo javljaju.

– Prije deset dana mojoj kolegici u centru Klane, preko puta Općine, nekoliko je migranata pokucalo na vrata. Sad to jest malo jenjalo, ali čini se kao da bi moglo biti opet, s obzirom na geopolitičku krizu i Bliski istok. Čini se da možemo očekivati masovnu navalu, kazao je Iskra. Kurelić je dodao kako se iznad Klane ne može ne susresti migrante.

– Ako idete prema Gumancu, vidjet ćete kolonu, nema šanse da ih ne sretnete, rekao je Kurelić.

 

Jakov Kršovnik, Novi list 16. 10. 2023.
Foto - Marko Gracin

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>