Crkva sv. Mihovila u Klani dobiva novo krovište, u obnovu se uključili i mještani

KLANA – U tijeku je obnova crkve svetog Mihovila na klanjskom groblju, koja će zahvaljujući župljanima i župniku Kristijanu Malnaru dobiti novo krovište. Crkva sv. Mihovila sagrađena je krajem 9. i početkom 10. stoljeća te je nekada bila župna crkva, a danas se u njoj služe mise za mrtve prilikom ukopa i na dan Svih Svetih.Crkva je u potpunosti obnovljena početkom 19. stoljeća, a 1953. godine Konzervatorski zavod napravio je sanaciju krova, dok je 2004. godine obavljena i rekonstrukcija partera prilikom koje su provedena i arheološka istraživanja u okviru kojih su pronađene grobnice nekadašnjih velikaških obitelji Barbo i Panizzoli.

Crkvica je nedavno dobila i novo zvono, koje je za ovu prigodu posebno lijevano, a čiju su obnovu također u potpunosti poduprli župljani klanjske župe svetog Jeronima.

– Zvono je zbog dotrajalosti palo i puklo, te je preostali dio građevinskog materijala bio opasan za mještane. Prošle smo godine pokrenuli akciju prikupljanja sredstava, a zahvaljujući mještanima uspjeli smo prikupiti 27 tisuća kuna, odnosno oko 3.500 eura. Zvono je aktivno, ali, nažalost, nedostaje nam još 1.300 eura da financijski zaključimo projekt, rekao je župnik Kristijan Malnar.

Nedugo nakon postavljanja novog zvonika velika bura otkrila im je potrebu za novom hitnom sanacijom na krovištu, odnosno obnovom atrija crkve.

– Krovište je posljednji put obnavljano prije sedamdesetak godina, ali drvene su grede s vremenom propale i potrebno ih je zamijeniti. Zamjena se, naravno, obavlja u skladu sa strukom, a cijeli projekt obnove krovišta koštat će 5.300 eura, istaknuo je klanjski župnik. Mještani su, kaže, svojim dobrovoljnim prilozima uspjeli prikupiti ukupno dvije tisuće eura te im nedostaje ukupno 3.300 eura za koje se nadaju da će uspjeti prikupiti kako bi završili projekt i sačuvali ovo klanjsko sakralno blago.

 

Bruna Matičić, Novi list 18. 5. 2023.
Foto - Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>