Uređen uspon do klanjske znamenitosti. Zapušteni put do Gradine postao je prelijepa šetnica

KLANA Kada se mještani aktivno uključe u uređenje i uljepšavanje mjesta, nekada zapušteni stari put dobiva novo ruho i pretvara se u informativnu interpretacijsku šetnicu do najstarijeg klanjskog povijesnog lokaliteta. Povijesni put koji iz centra Klane, točnije od župne crkve svetog Jerolima, vodi sve do Gradine, zahvaljujući inicijativi Aktivna Klana u potpunosti je očišćen od raslinja i obogaćen skalicama, interpretacijskim pločama s povijesnim i informativnim sadržajem te simpatičnim kutkom za slikanje.– S obzirom na to da smo u 2022. godini ostvarili višak prihoda u iznosu od 39.594 eura, akumulirani manjak je smanjen za navedeni iznos, izvijestila je načelnica Željka Šarčević Grgić te navela veća odstupanja u proračunu.

Projekt na kojem su posljednjih nekoliko mjeseci aktivno radili mještani te članovi klanjskih udruga, Društvo za povjesnicu Klana, Udruga Dobra priča iz Lisca te Planinarsko društvo Pliš, sinoć je predstavljen mještanima zajedno s inicijativom Aktivna Klana, a mještane je do vrha Gradine provela Anita Afrić, umirovljena profesorica povijesti i predsjednica klanjskog Društva za povjesnicu.

Kako je rečeno na predstavljanju, građanska inicijativa Aktivna Klana pokrenuta je ovog proljeća nakon što su voditeljica klanjskog Multimedijalnog centra Ivana Marinčić, Tamara Sremec, predsjednica Udruge Dobra Priča i načelnica Željka Šarčević Grgić sudjelovale na trodnevnoj radionici »Aktivni u zajednici«, što ju je organizirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istra. Radionici su prisustvovali i predstavnici Istarske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske koji su upoznati s važnosti uključivanja pojedinaca u život zajednice.

U raspravi su se vijećnici osvrnuli na proces udruživanja i osnivanja Turističke zajednice Kastva i Klane na koju čekaju već duže razdoblje, ali i na problem održavanja javnih zelenih površina i zaposlenja novog komunalnog radnika, uređenje trga u Klani koji se može očekivati za godinu i pol, izgradnju nogostupa koji je u fazi projektiranja, ali i groblje u Klani na kojem se planira izgradnja novih 15 grobnih mjesta.

– Radionica kojoj smo prisustvovale bila je izrazito zanimljiva, a zadatak je bio osmisliti projekt koji će okupiti i uključiti što veći broj mještana koji će mjesto življenja učiniti ljepšim i ugodnijim. Na inicijativu Tamare Sremec odlučili smo napraviti šetnicu do Gradine te smo zaista uspjeli okupiti značajan broj mještana u zajedničkom cilju. Naša Gradina prije sedam je godina revitalizirana te su se na njoj počeli održavati umjetnički i zabavni programi, a sada je uz asfaltirani prilaz dobila i divan pješački put, kazala je načelnica Željka Šarčević Grgić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u aktivnostima, a naročito Aniti Afrić, Milošu Rasporu, Silviji Poklar, Vlasti Juretić Laginja, Slavici Marinac i Martini Pekar, koji su uz glavne pokretače uložili najviše truda da ovaj projekt zaživi.

Tamara Sremec, idejna začetnica projekta istaknula je zadovoljstvo dobivenom prilikom da sudjeluje u ovakvom eksperimentu te činjenicom da su klanjska udruženja pokazala izrazito dobru suradnju s mještanima.

– Izrazito smo ponosni na ostvareno. Osim čišćenja raslinja, tabelice koje smo postavili šetačima nude zanimljive povijesne informacije te daju dodatnu vrijednost ovom putu, kazala je Sremec.

Pokretači inicijative pozivaju sve mještane, ali i posjetitelje da prođu ovim usponom, nauče nešto o Gradini, dođu do vrha i dive se pogledu, ali i zabave na jednom od ovogodišnjih programa Klanjskih ljetnih večeri. Uređenu i obogaćenu šetnicu mogu isprobati već danas, kada će se u 20 sati održati prigodna kratka planinarska šetnja od župne crkve do Gradine, a potom i promocija knjige putopisa »Gdje misli nestaju«, autora Damira Šanteka koji donosi priče s mnogih svjetskih planina.

 

Bruna Matičić, Novi list 24. 6. 2023.
Foto - Bruna Matičić

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>