Dio klanjskih vijećnika nezadovoljan projektom Doma Prsten : “Ne vidimo da ide u dobrom smjeru”

Uz prikladne namirnice, blagdanskom raspoloženju doprinijeli su i prigodni ukrasi te fotopoint

KLANA – Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač predstavila je projekt Doma Prsten u Klani vijećnicima Jelenja, a isto je napravila i na klanjskim vijećnicima na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća.Na samom početku predstavljanja vijećnik Marijan Zubalj (HDZ) izrazio je nezadovoljstvo što se projekt koji im se odvija u dvorištu i vezan je za najveću vrijednost Općine Klana, prostor bivše vojarne, općinskim vijećnicima predstavlja prvi put, premda je od njegove najave prošlo dvije godine.

Projekt je, naime, prezentiran u Klani za načelnike i gradonačelnike općina i gradova koji su uključeni u projekt, a potom i u Čavlima za širu javnost, ali u jeku pandemije koronavirusa, te se trenutno predstavlja zbog promjena koje su nastupile što se tiče izgradnje uslijed nemogućnosti prijave na planirane natječaje financiranja.

Prema riječima pročelnice Dragice Marač, još uvijek je u planu projekt prijaviti na natječaje te ostvariti vanjska sufinanciranja, a u međuvremenu će se pripremati idejni projekt po fazama.

– Bez glavnog i izvedbenog projekta teško je govoriti o rokovima kada se može očekivati da će projekt biti gotov. Međutim, čim se prva faza uredi i glavni objekt stavi u funkciju, u njega će se useliti korisnici, a mještanima Klane dostupne bi bile izvaninstitucionalne usluge poput obroka koji bi se dovozili iz Doma Kantrida te fizioterapeuti i različiti oblici pomoći, kazala je Marač s obzirom na to da su je vijećnici pitali koje dodatne vrijednosti ovim projektom dobivaju njihovi mještani te kada se može očekivati realizacija projekta.

Između ostaloga, u planu je svim građanima Hrvatske, ali i državljanima ostalih zemalja ponuditi komercijalne sadržaje i luksuzne apartmane po višim cijenama, ako se s time slože svi uključeni u projekt, istaknula je Marač.

Pitanje jamstava

– Liječnik sam, te sam senzibiliziran za problematiku i mislim da nije upitno da netko od nas ne želi da dom za starije i nemoćne osobe s nekim dodatnim sadržajima bude baš ovdje. Međutim, ne vidimo da projekt ide u dobrom smjeru, osim što je isjeckan na faze, ne vjerujem da Općina Klana neće zaista morati ništa platiti sve dok ne vidim na papiru. Osim toga, tko nam jamči da se projekt nakon izgradnje prve faze neće zaustaviti, a u tom slučaju Općina Klana izgubit će sve one dodatne vrijednosti za svoje mještane. Što ne bi bilo bolje uzeti manji objekt i riješiti smještajne kapacitete pomoću državnog natječaja te smjestiti devetero naših mještana koji su trenutačno na listi čekanja za županijski dom, istaknuo je Igor Iskra.

Na raspravu i prezentaciju osvrnula se i načelnica Željka Šarčević Grgić govoreći da im je ovo jedina prilika da kao općina dobiju dom za starije osobe.

– Mi sami ne možemo ići u ovaj projekt jer je prevelik za nas, a isto tako s našim proračunom nikada ne bismo mogli sufinancirati ovakav projekt. Ovo nam je jedini način da uopće dođemo do doma za starije osobe. Govorim to jer smo u prošlom mandatu s Upravnim odjelom za socijalnu skrb i Domom Sveta Ana projekt manjeg obima prijavili na natječaj i, premda smo imali dobru priču, nismo bili dobar prijavitelj. Ponavljam, s našim proračunom možemo zaboraviti na bilo kakvo sufinanciranje, pa čak i da dobijemo 80 posto bespovratnih sredstava, to si ne bismo mogli priuštiti jer nismo mogli ni kada smo imali veći proračun i kad je zgrada bila u puno boljem stanju no sada, kazala je Šarčević Grgić dodajući da se nada nastavku projekta te realizaciji u budućnosti.

Regulacija obećanih kvota

Ono što je klanjske vijećnike zanimalo, konkretno Igora Iskru (Akcija mladih), jest na koji se način misle regulirati i definirati obećane kvote, s obzirom na to da mogućnost prijave u županijske domove imaju svi stanovnici u Hrvatskoj, ali i kakve će biti cijene smještaja.

– Trenutačno smo napravili drugi sporazum u koji su se uključili i Matulji, a kada bude gotov idejni projekt i krene se u izradu glavnog i izvedbenog projekta, kvote ćemo dogovoriti unutar općina i propisati ih ugovorom koji će predložiti jedinice lokalne samouprave uključene u projekt. Kvote ćemo osigurati pozivajući se na Zakon o socijalnoj skrbi, u kojem se propisuje da se usluge socijalne skrbi građanima moraju pružiti idealno u mjestu stanovanja ili najbliže mjestu stanovanja. Što se tiče cijena za korisnike one bi bile iste kakve su trenutačno u Domu Kantrida. Nama je najniža cijena između 350 i 400 eura, a najviša oko 600 eura plus stupanj njege.

Novi list 2023.
Foto - simulacija - Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>