Klana diže plaće načelnice i službenika u općinskoj upravi: Godinama smo se odricali i štedjeli

Općinsko vijeće Klane jednoglasno je usvojilo ovu odluku

KLANA Općinsko vijeće Klane jednoglasno je usvojilo odluku o povećanju plaće službenika i namještenika zaposlenih u Općinskoj upravi, a točan iznos, odnosno postotak povećanja znat će se na obračunu sljedeće plaće. Povećat će se i plaće načelnice i pročelnice, međutim u manjem iznosu od plaća službenika i namještenika.Kako je u obrazloženju odluke rekla općinska načelnica Željka Šarčević Grgić, za službenike i namještenike zaposlene u Općini Klana osnovica je propisana u visini osnovice propisane za izračun plaća državnih službenika i namještenika, a koja se u prethodnim godinama povećala u nekoliko navrata, no, ona nije mogla biti primijenjena za obračun plaća službenika i namještenika zaposlenih u Općini Klana zbog ograničenja vezanog uz plaću općinske načelnice te su službenici i namještenici u protekle tri godine izgubili značajna financijska sredstva.

Štednja na plaći i pravima

– Treba imati u vidu da je općinska Uprava na čelu s općinskom načelnicom niz godina uvjetovana potrebom odricanja i štednje, ne samo štednjom na plaćama i ostalim materijalnim pravima, nego i na nemogućnosti zapošljavanja potrebnog broja službenika, a istovremeno je prisiljena obavljati sve veći obujam poslova, preuzimati i implementirati sve veći broj propisanih obveza i drugih izmjena koje se stavljaju na teret jedinicama lokalne samouprave i to s istim brojem zaposlenih.

Na kraju, ali ne manje bitno, treba imati u vidu i trenutnu opću ekonomsku situaciju koja sve više opterećuje životne uvjete zaposlenih, uz rastuću inflaciju i rast cijena čemu smo svi svjedoci, a to posljedično izaziva i veliki rizik od otkaza zaposlenih službenika i sve manje raspoloživih mogućnosti zapošljavanja njihove odgovarajuće stručne i iskusne zamjene s obzirom na kretanja koje je već duže vremena prisutno na tržištu rada za takve specifične i odgovorne poslove Uprave, rekla je Šarčević Grgić.

Dodala je kako je masa plaća koja proizlazi iz predloženog usklađenja koeficijenata u skladu s propisanim zakonskim ograničenjem za jedinice lokalne samouprave i u okvirima je plana proračuna te za provođenje ovog akta nisu potrebna dodatna sredstva u proračunu.

Otpisali potraživanja u zastari

Klanjski su vijećnici, također jednoglasno, usvojili i odluku o otpisu zastarjelih, nenaplativih potraživanja i obveza u ukupnom iznosu od 132.907 eura, od kojeg se najviše sredstava, 75.119 eura, odnosi na komunalnu naknadu od obrtnika za poslovne prostore, slijedi prihod od kamata (38.655 eura), kao i zakupnina od poslovnih prostora (11.287 eura).

– Na to nas je već upozorila i revizija, stoga smo pristupili detaljnoj analizi potraživanja unazad gotovo dvadeset godina. Glavni razlozi otpisa su zastare, smrt dužnika, stečajevi koji dugo traju, a neka su potraživanja bila uistinu nenaplativa.

Također, 2021. godine, temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, naložena je obustava ovrha zbog nastupa epidemije i zastoja gospodarskih aktivnosti.

Nismo željeli javno objavljivati imena dužnika, jer se u pojedinim slučajevima radi doslovno o centima, iako ima i znatno većih dugovanja, ali svaki vijećnik ima pravo u uvid analitičkih potraživanja koja se predlažu za otpis, rekla je načelnica Šarčević Grgić, dodajući kako Općina Klana nema druge mehanizme, nego da odmah nakon opomene ubuduće ide na ovrhe.

Izmjena DPU-u groblja

Na sjednici je, jednoglasnom odlukom vijećnika, donešena odluka o izmjeni i dopuni Detaljnog plana uređenja Groblja Klana. Kako je u obrazloženju istaknula pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Ivana Vlaše, glavna izmjena je da se zelena površina pretvara u prostor na kojem se mogu graditi nova grobna mjesta.

Nakon usvajanja izmjene i dopune DPU-a Groblja Klana, uz koji je napravljeno i idejno rješenje, idemo u ishodovanje građevinske dozvole.

Projekt će se raditi u fazama, dobit ćemo znatan broj novih grobnih mjesta, točan će se broj znati po ishodovanju građevinske dozvole, a ujedno će se urediti staza kao poveznica s mrtvačnicom, rekla je pročelnica Vlaše.

Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić dala je vijećnicima izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine, u kojem je kao najvažniji projekt istaknula pokretanje katastarske izmjere za katastarsku općinu Škalnica, kao i postavljanje superbrzog interneta na Liscu.

O vrtiću i radnim bilježnicama

HDZ-ova vijećnica Sanja Sušnik tijekom vijećničkog sata pitala je da li Općina Klana financira boravak djece u vrtiću i tijekom kolovoza, s obzirom da su se, prema njezinim saznanjima, neki roditelji našli u problemima ovog ljeta zbog smještaja djece u vrtić.

Načelnica Šarčević Grgić odgovorila je kako Općina Klana tijekom kolovoza financira rad hladnog pogona i plaće zaposlenika u vrtiću, a kako interesa roditelja za smještaj djece tijekom kolovoza skoro da i nije bilo.

Javilo se dvoje roditelja, ali prekasno, trebaju prijave u vrtić dostaviti najkasnije do svibnja i ako bude interesa, svakako ćemo financirati boravak djece u vrtiću i tijekom kolovoza, rekla je načelnica.

Vijećnika Dražena Gajicu (Kvarnerska inicijativa) zanimalo je hoće li Općina Klana financirati radne bilježnice klanjskim učenicima, a u odgovoru je Šarčević Grgić rekla kako Općina u potpunosti financira radne bilježnice svim učenicima, onima koji idu u OŠ Klana, kao i onima koji idu u druge osnovne škole, ali koji žive na području Općine Klana. Prijave su do 30. listopada, rekla je načelnica.

 

Sanja Gašpert, Novi list 12. 10. 2023.
Foto - Ilustracija/Vedran Karuza

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>