Na području Klane nova stambena zona, uskoro prodaja građevinskih terena, ovo su cijene

Nakon prve prodaje za koju je vladalo veliko zanimanje, nitko ne sumnja da će i ova druga dobro proći

KLANA – Nakon što je u naselju Kalužica, koje postaje stambena zona, u kratkom roku prodano dvadeset terena za gradnju kuća, uglavnom mladim obiteljima s područja Klane, ali i iz okolice, Općina Klana nastavlja s razvojem tog prostora. Tereni su prodavani po cijeni od 25 eura po »kvadratu«, površine svaki od 800 do tisuću kvadratnih metara.Dobra prilika

U tijeku je parcelacija terena i krajem jeseni Općina Klana ponudit će u prodaju desetak novih terena, čija će se cijena kretati od 28 do trideset eura po metru kvadratnom.

– Interes je prilikom prve prodaje bio jako veliki, posebice kod mladih obitelji iz Klane, ali i iz drugih područja, koje su se odlučile svoj dom graditi na našem području.

U novom naselju Kalužica naveliko se gradi, niču novi stambeni objekti, većina njih i s bazenima. Međutim, kako ne bi došlo do apartmanizacije ili prenapučenosti tog prostora koji krasi zelenilo, svjež zrak, čista priroda i mir, Općina Klana ograničila je prostornim planom stambenu gradnju na obiteljske jednostambene na 750 i dvostambene objekte na 900 »kvadrata«.

Sve to s ciljem i da se ne mijenja izgled tog stambenog naselja, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

Dodaje kako su naseljavanju novih obitelji u Klanu pridonijele brojne aktivnosti koje Općina Klana provodi posljednjih godina kako bi ih privukla u klanjski kraj.

Katastarska izmjera

– Svakako je atraktivnosti Klane pridonijela i gradnja nove brze ceste od Rujevice do Klane, jer se sad iz Klane do Rijeke bez gužvi stiže za dvadesetak minuta.

Također, važan projekt koji se u Klani provodi od 2017. godine je i obnova zemljišnih knjiga, odnosno katastarska izmjera. Nakon Klane i Studene, u lipnju je započela i katastarska obnova za Škalnicu.

Katastarska izmjera je hvalevrijedan projekt kojim se u potpunosti rješava vlasništvo, i to besplatno. Posebno su se riješila vlasništva na brojnim starinama, koje su se sada mogle ponuditi na prodaju.

To je Klani dalo nove prilike te trenutno imamo snažan val doseljavanja mladih obitelji. Unatoč globalnoj krizi i inflaciji, zadržali smo nadstandarde u odgoju i obrazovanju. Imamo jednu od najnižih ekonomskih cijena jaslica i vrtića u riječkom prstenu te produženog boravka u školi.

U svrhu promicanja obrazovanja dodjeljujemo stipendije najboljim učenicima i studentima te dajemo prigodne poklon-bonove za izvrsnost, a od ove ćemo jeseni sufinancirati i radne udžbenike za osnovnoškolce. Također, za našu djecu organiziramo brojne sadržaje, među kojima niz sportskih aktivnosti, kaže Šarčević Grgić.

 

Sanja Gašpert, Novi list 16. 8. 2023.
Foto - S. Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>