Klana će dobiti boćalište, ali gdje?

Vladajuća većina na čelu s načelnicom Željkom Šarčević Grgić postigla je dogovor oko projekta izgradnje boćališta na Sv. Roku, no oporbeni vijećnici upozorili su na besmisao tog projekta

KLANA Na sjednici Općinskog vijeća Klane, posvećenoj prvim izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu, ponovo su u fokusu bile komunalna naknada te izgradnja novog klanjskog boćališta. Izmjene su korekcijske naravi te razlika između plana i rebalansa predstavlja povećanje od 21.728 eura. Kako je proračunom propisano da se u prve izmjene i dopune tekućeg proračuna ugradi i rezultat poslovanja, ovim rebalansom planiran je i akumulirani manjak u ukupnom iznosu od 289.956 eura.– S obzirom na to da smo u 2022. godini ostvarili višak prihoda u iznosu od 39.594 eura, akumulirani manjak je smanjen za navedeni iznos, izvijestila je načelnica Željka Šarčević Grgić te navela veća odstupanja u proračunu.

Dječje igralište

Izmjena proračuna najviše se vidi u povećanju iznosa za uređenje bivšeg kina Radnik, čija se adaptacija planira financirati putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Osim toga, predviđa se i smanjenje iznosa aktivnosti Doma za starije Prsten jer se u ovoj fazi planira idejni projekt, dok je povećan iznos namijenjen izgradnji Dječjeg igrališta Kalužica za koji su sredstva planirana preko poziva LAG-a.

Osim toga, povećan je iznos za održavanje manifestacija na 20,5 tisuća eura, i to najviše jer se ove godine planira prigodno obilježavanje 30. obljetnice postojanja Općine Klana, ali i održavanje ostalih manifestacija.

Izmjene su usvojene većinskim glasovima vijećnika koalicije PGS i SDP, dok su oporbeni vijećnici HDZ-a te Akcije mladih i Kvarnerske inicijative bili protiv.

U raspravi su se vijećnici osvrnuli na proces udruživanja i osnivanja Turističke zajednice Kastva i Klane na koju čekaju već duže razdoblje, ali i na problem održavanja javnih zelenih površina i zaposlenja novog komunalnog radnika, uređenje trga u Klani koji se može očekivati za godinu i pol, izgradnju nogostupa koji je u fazi projektiranja, ali i groblje u Klani na kojem se planira izgradnja novih 15 grobnih mjesta.

Konzultacije sa ŽUC-om

Vladajuća većina na čelu s načelnicom Željkom Šarčević Grgić postigla je i dogovor oko projekta izgradnje boćališta na Sv. Roku, no oporbeni vijećnici upozorili su na, kako su rekli, besmisao tog projekta.

– Boćalište je potrebno, naročito sada kada je krenula i škola boćanja za naše najmlađe. Napravili smo idejni projekt, ali ljudi su počeli biti nezadovoljni te se moramo dogovoriti idemo li u realizaciju ili od nje odustajemo. Moja želja je bila da se boćalište napravi u Studeni, što bi nas manje stajalo jer postoji infrastruktura, kazala je načelnica.

Na kraju je dogovoreno da se razmotri izgradnja boćališta na postojećem u Klani, za što će se trebati konzultirati sa Županijskom upravom za ceste jer je na tom prostoru planiran prometni koridor, ili da se izgradi boćalište u Studeni.

Oporba traži izvanrednu sjednicu

Vijećnik Igor Iskra (Akcija mladih) osvrnuo se na povećanje komunalne naknade i planirani program građenja i održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu, pitajući na što će se taj novac utrošiti.

– Povećanjem komunalne naknade mještanima, Općina će uprihoditi više od 100 tisuća eura. Premda je obećano da će se ta sredstva iskoristiti za povećanje komunalnog standarda građana, iz komunalnih doprinosa i naknada neće se izdvojiti niti jedan cent za komunalne radove i održavanje.

Program građenja komunalne infrastrukture i program održavanja za ovu godinu iznosom je identičan onom u 2021. i 2022. godini, konstatirao je Iskra, tvrdeći da će se navedenim novcima nadoknaditi proračunski dug.

Na njegovu primjedbu načelnica Šarčević Grgić odgovorila je kako je riječ o planu građenja koji se u budućim izmjenama može promijeniti.

Nezadovoljni odgovorom, oporbeni vijećnici Marijan Zubalj i Sanja Sušnik (HDZ) te Igor Iskra i Dražen Gajica (Kvarnerska inicijativa) zatražili su sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća vezanu uz komunalnu naknadu i autobusni prijevoz.

Ono što potražuju jest detaljan izvještaj o zasad naplaćenim iznosima komunalne naknade te planiranom iznosu naplate do kraja godine, ali i izvješće o funkcioniranju sustava javnog autobusnog prijevoza na području Klane.

 

Bruna Matičić, Novi list 7. 6. 2023.
Foto - Bruna Matičić

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>