Uspjela akcija: Klana ostaje zelena

Uspjela klanjska ekološka akcija

U Klani je održana Zelena čistka, ekološka akcija u koju se uključio veliki broj mještana u sklopu koje je prikupljeno više od 25 kubika odbačenog otpada. Ova, nekada tradicionalna ekološka akcija održala se nakon pune dvije godine, a organizirala ju je Općina Klana u suradnji s Hrvatskim lovačkim društvom »Zec« i DVD-om »Klana«.

– Ove godine, osim u spremnike koje nam je ustupio KD Čistoća, prikupljeni otpad odlagao se i u reciklažno dvorište, što nam je uvelike olakšalo posao -kazala je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić izrazivši pritom zadovoljstvo činjenicom da se akciji pridružio veliki broj djece i mladih.– Znamo koliko je važno ekološku svijest razvijati od malih nogu, istaknula je Šarčević Grgić. Kako je naglasila, u općini se velika pozornost prilaže upravo ekologiji i čišćenju okoliša, a sve kako bi njihova Klana ostala »zelena«. Međutim, kaže, uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji smeće bacaju u okoliš, što su potvrdili i tijekom akcije u sklopu koje su pronašli različite vrste otpada, od komunalnog, građevinskog do glomaznog otpada.

Objasnila je da na području općine imaju problema s divljim odlagalištima, a posebno na potezu od Viškova prema Klani i od Permana prema Klani, na lokaciji Breza.

– Većinom odlažu ljudi koji nisu s našeg područja, a uspjeli smo ih i detektirati u nekoliko navrata – rekla je načelnica. Također, pojasnila je da se Općina Klana prošle godine prijavila i na natječaj za uklanjanje divljih deponija u sklopu kojeg im je odobreno sufinanciranje od 65 posto te su djelatnici tvrtke Metis tijekom veljače sanirali divlje deponiije na području općine.

– Svakako ćemo ovakve ekološke akcije poticati te ih češće organizirati. Odlučili smo provoditi ih barem dva puta godišnje i sljedeću Zelenu čistku planiramo organizirati ujesen ove godine, zaključila je Željka Šarčević Grgić.

Bruna Matičić Novi list 3. 5. 2022.
Foto: SP

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>