Klana odlučila: Osnivaju zajedničku turističku zajednicu s Kastvom. Nije prošlo glatko

Oporbeni vijećnici Marijan Zubalj i Sanja Sušnik (HDZ) te Igor Iskra (Akcija mladih) drže da se u ovo spajanje utrčava bez plana i programa.

Općina Klana ići će u osnivanje zajedničke turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana, odlučeno je tako na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Klana. Odluka o osnivanju nije prošla glatko te je naišla na žestoko protivljenje oporbenih vijećnika Marijana Zubalja i Sanje Sušnik (HDZ) te Igora Iskre (Akcija mladih).Niz rasprava

– O odluci smo raspravljali na prethodnim vijećima, odboru za međuopćinsku suradnju te na javnom savjetovanju. Općina Klana nema svoju turističku zajednicu, ali ni mogućnosti njezina osnivanja i upravo zato spojili bismo se s Gradom Kastvom.

Razlog tomu jesu granice između lokalnih samouprava, ali i zajednički ciljevi u turističkoj promociji. Glavni ciljevi osnivanja nove lokalne turističke zajednice na našim područjima bili bi zajedničko poticanje, koordinacija i organizacija kulturnih, gastronomskih, umjetničkih, sportskih, glazbenih i drugih priredbi koje pridonose obogaćivanju turističke ponude kako Grada Kastva, tako i Općine Klana.

Također, tu je i zajednička promocija i prezentacija turističkih proizvoda i izvornih vrijednosti poput tradicije, običaja, prirodne i kulturne baštine, ali i zajedničko poboljšanje uvjeta boravka turista. Osim toga, surađivalo bi se i na stranim turističkim tržištima i u analizi tržišta radi planiranja i provedbe projekata te razvijalo svijest o gospodarskim i društvenim učincima turizma, a kroz racionalizaciju zajedničkog upravljanja smanjili bi troškove rada i djelovanja – obrazložila je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

– Grad Kastav ima trideset godina dugu tradiciju u održavanju kulturnih manifestacija, sportskih i outdoor aktivnosti, radionica i aktivnosti za djecu te ovime namjeravamo inicirati povećanje turističkih kapaciteta u Klani, ići u brendiranje naše Gradine, ali i organizaciju drugih projekata. Osobno mislim da je ova odluka idealna za Klanu te smatram da idemo u dobrom smjeru koji će nam donijeti velike benefite, zaključila je načelnica.

Benefiti za sve

Vijećnicima se obratio i Saša Brusić, direktor TZ-a grada Kastva istaknuvši kako bi zajednička turistička zajednica svima donijela benefite.

– S Klanom definitivno možemo ostvariti lijepu suradnju u organizaciji manifestacija, ali i outdoor turizma budući da dijelimo šetnice te se velika šetnica Kastavske šume nalazi upravo na teritoriju općine Klana.

Osim toga, Klana ima puno šumskih prostora i netaknute prirode koja je interesantna za razvoj novih oblika turizma, a posebno sportskog i rekreativnog, što je definitivno smjer u kojem se će turizam razvijati, rekao je Brusić te je naglasio da Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica trenutno financijski potiče udruživanje lokalnih turističkih zajednica te bi prijavom zajedničkih projekata ostvarili poticaje.

Vrlo sadržajna izlaganja načelnice i direktora TZ-a grada Kastva nisu uvjerila oporbene vijećnike koji su imali niz primjedbi. Marijan Zubalj tako je prigovorio da se moglo pričekati i ići u šire spajanje s cjelokupnim riječkim prstenom te dodao da s Kastvom nemaju nikakvih dodirnih točaka po kojemu bi spajanje bilo racionalno, dok je vijećnica Sanja Sušnik kao glavni problem napomenula da općina nema strategiju turizma.

– Udruživanje je svakako potrebno, ali zašto se ne bismo ugledali na Gorski kotar i napravili širu priču te se povezali s riječkim prstenom, a turistu koji dođe u naš kraj mogli bismo ponuditi širu sliku. Kastav i Klana povezani su šumskim putem, a osim toga, drugih dodirnih točaka nemamo te čak nismo ni direktno prometno povezani. Mislim da utrčavamo u spajanje bez plana i programa, razrađene analize i financijskih troškova, ali i bez konkretnih podataka što će spajanje donijeti Općini Klana, napomenuo je Zubalj.

Bez jasnog cilja

Njegovim se riječima pridružio i Igor Iskra.

– Pozdravljam odluku, ali ne na ovakvim počelima. Nije dobro da u ovakav projekt ulazimo nepripremljeni, površno i bez jasnog cilja. Smatram da je ovo još jedan u nizu postupaka kojima vlastite resurse dajemo u tuđe ruke, rekao je između ostaloga Iskra te naglasio kako će Vlada RH uskoro poticati funkcionalna udruživanja jedinica lokalne samouprave zbog čega smatra da bi s odlukom trebalo pričekati.

Na kraju sat vremena duge rasprave, odluka o osnivanju zajedničke turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana donesena je s pet afirmativnih glasova vijećnika koalicije SDP – PGS te tri suzdržana glasa oporbenih vijećnika.

Izabrani laureati

Kraj sjednice bio je rezerviran za lijepe odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Klana, a vijećnici su jednoglasno donijeli odluke da će se nagrada za životno djelo Općine Klana dodijeliti Hermanu Sušniku za izuzetan doprinos općem razvoju Klane, Ivanu Grgiću za izniman doprinos razvoju boćarskoga sporta u klanjskome kraju, maestri Nedjeljki Svebovt za osobit doprinos u razvoju kulturne djelatnosti te učeniku generacije OŠ Klana Dominiku Bogmiću.

Priznanja i novčane nagrade u iznosu od 5.000, 3.000, 1.000 i 800 kuna klanjskim laureatima dodjelit će se na svečanoj sjednici koja će se održati u povodu blagdana sv. Roka, kada Općina Klana slavi svoj dan. Povećan proračun Na sjednici je donesen i prvi rebalans proračuna za 2022. godinu kojim se predviđa povećanje za 643.780 tisuća kuna, a najveće povećanje vidljivo je u segmentima prostorno-planske dokumentacije, izradi detaljnog plana uređenja mjesnog groblja u Klani i pokroviteljstva, a ta su povećanja predviđena zbog jednokratne pomoći udrugama u sportu i kulturi koji su izvan predviđenih iznosa koji su dodijeljeni temeljem javnih potreba u kulturi.

Bruna Matičić Novi list 21. 7. 2022.
Foto: Marko Gracin

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>