Klanjska Rokova: Najbolji recept za dobar kotlić – druženje i atmosfera za 10

Kuhao se lovački gulaš, svoje su umijeće pokazale 22 ekipe, nekoliko njih iz Rijeke i Opatije, dok su ostalo bile lokalne družine. Nakon večere, fešta je nastavljena uz bendove Kožne Jakne i Koktelsi

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, napokon je omogućeno okupljanje većeg broja sudionika na klanjskoj Rokovi, pa se jučer ispred Fojke, najstarijeg kafića u Klani, održao drugi po redu Rokovski kotlić.Spontane prijave

Kako je objasnila načelnica Općine Klana, Željka Šarčević Grgić, kotlić je prvi put održan prije tri godine i bio je vrlo uspješan zbog čega su ga ove godine podržali. Pohvalila je i ekipu koja se uhvatila organizacije kotlića te kazala kako ih je i vrijeme poslužilo, a odazvalo se i puno ekipa pa je sve zajedno jedno lijepo druženje.

– Jučer je uz »Eureka band« nastupao i lokalni bend »Raspad Sistema« kojeg čine dečki iz osnovne škole i prvog razreda srednje škole, oni su zaista izazvali ovacije, naknadno smo ih ubacili u program na njihovu želju i to je ispalo super. Dajemo priliku svima koji se žele istaknuti na našoj manifestaciji, a dečki uskoro planiraju snimiti i demo album svojih autorskih pjesama što kao Općina također planiramo podržati – kazala je načelnica.

Glavni organizator Rokovskog kotlića je i sam ranije kuhao kotliće, no kako kaže, ove je godine odlučio posvetiti se organizaciji i prisustvovati druženju.

– Nakon stanke od dvije godine smo nastavili našu tradiciju, kuha se lovački gulaš, dakle od divljači, a ove su se godine prijavile 22 ekipe. Atmosfera je kao što vidite za 10, odaziv je jako dobar, imamo par ekipa iz Rijeke i Opatije, a ostalo su manje-više lokalne ekipe – kazao je Mario Pršlja. Za najbolji kotlić dobiva se pehar, no gospođa Zlata Bezjak koja se našla u jednoj od 22 ekipe, kaže kako je manifestacija najvažnija zbog druženja. Zlata je inače, još uvijek nova u Klani te ovo događanje vidi kao priliku da proširi svoj krug prijatelja i upozna nove ljude, Klanjce i Klanjice, a zajedno s ekipom posjećuje i ostatak programa u sklopu Rokove.

Na kotliću se našla i ekipa »Zvončice« iz Studene, ekipa prijateljica koja također ponajviše uživa u druženju i zajedničkom kuhanju.

– Prvi smo put ovdje, kuhamo kotlić od vepra. Mi smo inače društvo i tako smo se onda spontano prije tri godine odlučile udružiti i napravile smo »Zvončice«, ne idemo baš često po kotlićima, prvi smo puta kuhale u Studeni početkom kolovoza i onda smo se automatski odlučile prijaviti i na ovaj kotlić – kazala je Vedrana Piković iz »Zvončica«.

Vesela atmosfera

Atmosfera je vesela i za šankom kod Fojke, gdje ispred četiri konobarice stoji kutija s natpisom »Konobarice bi na Tenerife«.

– Sve kao konobarice volontiramo, ali smo iz šale došli na ideju primanja donacija kako bi možda mogle negdje otputovati, jer često vidimo poznanike i ljude iz Klane kako idu na ljetovanja, pa smo došle na ideju da odemo i mi negdje. Vidjet ćemo koliko ćemo skupiti, bit će dobro ako dođemo do Preluka, ali evo već nešto zvecka, pa možda i stignemo do Tenerifa – kazala je konobarica Ana Ezgeta.

Osim kotlića se jučer održao i boćarski turnir trojki te prijateljska nogometna utakmica NK Klane i NK Rječine, a večer je bila rezervirana za koncert bendova Kožne Jakne i Koktelsi.

U utorak će se tradicionalno održati svečana sjednica Općinskog vijeća kao i vjerski sadržaji, a ove godine će župnik Kristijan Malnar upriličiti i blagoslov motornih vozila.

Katarina Bošnjak, Novi list 15. 8. 2022.
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>