DVD Klana: Uvijek spremni pomoći, ali i odmjeriti snage s kolegama

Osim intervencija na području Klane, tamošnji DVD odlazi i na sve veće požare na području Vatrogasne zajednice PGŽ-a. Osim toga, pomažu lovcima u napoju divljači, a nakon dvioje godine koronapauze, ovaj su vikend organizirali i 18. rokovsko natjecanje vatrogasne djece i mladeži

– Ovogodišnja požarna sezona za hrvatske vatrogasce posebno je zahtjevna, a visoke temperature i suša dali su svoj danak te su požari i velika opasnost od požara zabilježeni u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i našoj županiji. U posljednjih mjesec dana u akcijama gašenja požara zabilježenih u okolici riječkoga prstena, ali i dalje, solidarno su se uključivali i vatrogasci s područja Općine Klana, članovi i članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klana. Upravo stoga, za osvrt na odrađene intervencije te mnogobrojne druge aktivnosti društva, koje tradiciju vatrogastva u Klani njeguje već desetljećima, upitali smo Daria Gauša, predsjednika DVD-a Klana.Dom opet “živ”

– Početak ove godine obilježio je dovršetak radova na rekonstrukciji zgrade vatrogasnog doma DVD-a Klana, čemu je uslijedilo i otvaranje u travnju. Mukotrpan proces realizacije projekta još nije gotov s obzirom na to da je predan zahtjev za tehnički pregled te se isti očekuje u drugoj polovini kolovoza, a pozitivna ocjena, kao rezultat tehničkog pregleda, uvjet je za dovršetak administrativnog dijela projekta.

Vatrogasni dom se pomalo “vratio u život” pa veseli pogled na osvijetljene sve tri etaže od koje svaka služi svojoj svrsi, prvenstveno mještanima Općine Klana. U funkciju je vraćeno i prizemlje koje je isključivo vatrogasne namjene te se i operativno djelovanje vatrogasne postrojbe vratilo u normalu, a članovi Društva ponovno su se mogli posvetiti isključivo redovnim zadaćama kojih u ovom sušnom razdoblju ne nedostaje, rekao je Gauš te se osvrnuo na odrađene intervencije.Pomogli lovcima

– Na području Općine Klana tako je zabilježeno nekoliko manjih intervencija gašenja požara otvorenog prostora kao i dva značajnija na predjelu Rojno, za koje su angažirane i značajnije vatrogasne snage te je, uz DVD-e Klana i Škalnica, intervenirao i DVD Halubjan te JVP Grada Rijeke. Sudjelovanje na intervenciji zabilježeno je i na najznačajnijim ovogodišnjim požarima otvorenog prostora na području Vatrogasne zajednice PGŽ-a, na Hreljinu i u Crikvenici, a najznačajnija intervencija na području Općine Klana zabilježena je u srpnju kojom prilikom je pogašen požar podrumskog prostora obiteljske kuće, istaknuo je predsjednik klanjskog DVD-a dodajući da su svi požari uspješno ugašeni.

S obzirom na izrazito sušnu sezonu, pomoć je pružena i Lovačkom društvu Zec iz Klane, a članovi klanjskog DVD-a vatrogasnim su vozilom punili presušene lokve za napoj divljači te bar donekle ublažili posljedice suše. Unatoč napornom dosadašnjem dijelu godine, članovi DVD-a Klana nisu zaboravili ni rad s mladeži, kao segmenta djelatnosti o kojemu ovisi opstojnost svake dobrovoljne vatrogasne postrojbe.

Natjecanje mladeži

– Društvo je početkom lipnja s dvije ekipe – ženskom i muškom – nastupilo na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Čakovcu, za što su plasman izborile na prošlogodišnjem županijskom natjecanju. Sudjelovanje u natjecanju iziskivalo je dosta truda kroz održavanje pripremnih vježbi od kojih se nije odustajalo unatoč svim ostalim obavezama. Osim toga, ovoga vikenda u sklopu proslave Rokove i Dana Općine Klana, nakon dvije godine pauze, ponovno smo organizirali tradicionalno rokovsko natjecanje vatrogasne djece i mladeži, 18. po redu koje je okupilo veliki broj najmlađih pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz naše regije i šire, rekao je Dario Gauš i za kraj naglasio da stalno prisutan problem nedostatka financijskih sredstava ograničava, ali nikako ne demotivira članove klanjskog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

– Misli klanjskih vatrogasaca, nakon rekonstrukcije vatrogasnog doma, okrenule su se prema tehničkom opremanju, a aktivno se radi na stvaranju uvjeta za pomlađivanje voznog parka i to u vidu vatrogasne autocisterne koja je i utvrđena Procjenom ugroženosti od požara za Općinu Klana, zaključio je Dario Gauš.

Bruna Matičić, Novi list 16. 8. 2022.
Foto: DVD Klana

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>