U Klani uveli odvojeno prikupljanje otpada, uočili niz problema

Pri podijeli spremnika ispostavilo se da brojni stanovnici nikada nisu plaćali uslugu prikupljanja komunalnog otpada, a brojni stanovnici još uvijek nisu ni preuzeli spremnike

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Klanu općinski su vijećnici donijeli novu odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Općine Klana.

Pružatelj usluga sakupljanja i odvoza otpada u Klani je KD Čistoća, a donesenom novom odlukom način i uvjeti pružanja usluge samo se usklađuje sa Zakonom o gospodarenju otpadom koji je na snagu stupio 1. kolovoza 2021. godine, objasnila je vijećnicima direktorica tvrtke KD Čistoća Jasna Kukuljan.To uključuje definiranje načina i intenziteta prikupljanja, vrste i volumena spremnika, načina obračuna i kategorije koje su obuhvaćene ovom uslugom i definiranje cijene.

Cijena obavezne minimalne javne usluge za sve korisnike u kućanstvima iznosi 54,91 kunu bez PDV-a i 154,53 kune za korisnike koji ne spadaju u kategoriju kućanstva, odnosno iznajmljivači i osobe koje pružaju ugostiteljske usluge.

Na obaveznu minimalnu cijenu pridodat će se varijabilni dio cijene koji će se definirati nakon donošenja odluka. Varijabilni dio uključuje uslugu odvoza predanog miješanog komunalnog otpada, a njegov iznos računa se prema volumenu spremnika, članovima domaćinstva i broj pražnjenja.

Naime, Općina Klana nedavno je uvela odvojeno prikupljanje otpada, a pri uvođenju uvidjeli su niz problema, istaknuto je na sjednici.

Tako se pri podijeli spremnika ispostavilo da brojni stanovnici nikada nisu plaćali uslugu prikupljanja komunalnog otpada, a brojni stanovnici još uvijek nisu ni preuzeli spremnike.

Osim toga, naišli su i na to da se komunalni otpad odlaže u spremnike za reciklabilni otpad, a sada se ostavlja na mjestima gdje su nekada bili spremnici.

Isto tako, vijećnici su istaknuli i problem otpada kojeg nailaze u okolišu i šumi, a posebno odjeću, obuću, boce i vreće za spavanje koje u prolazu ostavljaju migranti, te predložili da se organizira akcija čišćenja okoliša poput onih kakve su se svake godine, prije pandemije, organizirale za Dan planeta Zemlje.

Tijekom aktualnog sata i vijećničkih pitanja i prijedloga spomenut je i problem Boćarskog kluba u Studeni kojima sezona počinje u travnju, a čiji je jog u lošem stanju, a govora je bilo i o uvođenju besplatne aplikacije kojom bi sve isplate iz općinskog Proračuna bile javno dostupne i na raspolaganju svim građanima.

Cilj ovih aplikacija je otvoreno predočiti građanima svaku kunu koja je isplaćena iz Proračuna, što je najveća moguća razina transparetnosti.

– Novi Zakon o Proračunu to je predvidio. Slažemo se da to treba uvesti te se intenzivno raspitujemo o uvođenju takve aplikacije ili sličnog sustava u Općini Klana i razmatramo ponude, istaknula je načelnica Željka Šarčević Grgić.

Bruna Matičić Novi list 21. 1. 2022.
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>