U Klani se postavlja nova LED rasvjeta, potpisan je ugovor

Projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan je više od 1,6 milijuna kuna.

U Općini Klana danas je svečano potpisan ugovor o nabavi i zamjeni postojeće i montaži LED rasvjete na području Općine Klana, čime je učinjen prvi korak u realizaciji kapitalnog projekta Modernizacije sustava javne rasvjete, vrijednog više od 1,6 milijuna kuna.– U naseljima Klana, Lisac, Studena, Breza i Škalnica bit će zamijenjeno ukupno 576 svjetiljki, a početak same izmjene i montaže očekujemo u rujnu ove godine, dok završetak predviđamo krajem studenog 2022. godine.

Važno je istaknuti da će Općina Klana dobiti najmoderniju LED tehnologiju u javnoj rasvjeti koja će implicirati brojne pozitivne efekte. Prije svega, veliku uštedu i smanjenje električne energije u javnoj rasvjeti, kao i smanjenje održavanja javne rasvjete, ali i promjenu noćne vizure Klane i svih pripadajućih mjesta, istaknuo je danas Marin Ivić, predstavnik tvrtke zadužene za nabavu svjetiljki koje će postavljati riječki Energo.Projekt modernizacije sustava javne rasvjete vrijedan je 1,679.732,50 kuna s PDV-om, a novčana sredstva za njegovu provedvu Općina Klana pribavila je iz HBOR-ova ESIF kredita za javnu rasvjetu s povoljnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje za brdsko-planinska područja.

Općina je kreditno zaduživanje uzela na devet godina, ali očekuju da će se cijeli kredit isplatiti od uštede električne energije i održavanja.– Ovaj projekt će donijeti značajne uštede električne energije te očekujemo da će se troškovi održavanja rasvjete i električne energije smanjiti za 50 posto. Znamo svi da je električna energija jako skupa te održavanje rasvjetnih tijela i energija koja se njima crpi predstavlja veliki teret za jedinice lokalne samoupravo stoga ovaj projekt ima poseban značaj, naročito danas kad svjedočimo značajnom poskupljenju svih energenata, kazala je načelnica Šarčević Grgić.

Dodala je da će nove rasvjetne lampe biti modernizirane i ljepše te će sve biti jednake, što trenutno nije slučaj, a čime će se sigurno promijeniti vizura svih klanjskih naselja.

– Ovaj projekt pripremamo više od godinu dana i drago nam je što konačno krećemo s realizacijom. Zamjena će se obaviti u relativno kratkom vremenu te bismo već krajem studenog mogli imati novu moderniziranu javnu rasvjetu, zaključila je Željka Šarčević Grgić.

Bruna Matičić Novi list 13. 6. 2022.
Foto: Vedran Karuza

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>