U SPOMEN

JOSIP GRŽINČIĆ

21. siječnja 1949. - 15. listopada 2022.

„Ja sam uskrsnuće i život, Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će,

I tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada!" 

Nad izloženim odrom, tužni zbore, opraštamo se od sjene našega brata Josipa Gržinčića, koji nam je svima bio toliko drag. U zamagljenim, suznim očima, ostaje nam spomen na čovjeka, pravu narodnjačku dušu i život, posvećen obitelji i, iznad svega, služenju Gospodinu. Iz njegovog osobnog životopisa pročitasmo:

„Rođen sam 21. siječnja, Ljeta Gospodnjeg 1949., na dan Sv. Janje, kao osmo dijete, od oca Matije Gržinčića „Tomačiniga" i majke Marije rod. Brentar „Farančeve". Očevi roditelji bili su članovi svjetovnog Franjevačkog reda, sve do ukinuća 1942. godine. Ujesen godine 1964. upisao sam se u Ugostiteljsku školu u Opatiji"...

U svojoj petnaestoj godini života Josip je, u dogovoru sa tadašnjim klanjskim župnikom vlč. Pavelom Mršnikom, počeo učiti i svirati orgulje kod časnih sestara, u crkvi Sv. Jakova u Opatiji. Božji dar za glazbu sudbinski mu je odredio životni put i usud. Na blagdan Jurjeve Ljeta Gospodnjeg 1965., u župnoj Crkvi Sv. Jerolima, počela je njegova karijera orguljaša. Odsvirao je Mandelsona za četiri mlada para, koji su toga dana sklopili bračni savez. Josip „Farančev" pedesetosam godina bio je sluga Božji. Koliko puta je svirao na nedjeljnim misama, polnoćkama i Božičnim misama, Uskrsnim, Tijelovskim i Rokovskim blagdanima, procesijama u Strmašćici na blagdan Velike Gospe Lurdske, svakodnevnim večernjim misama, krštenjima, prvim sv. pričestima, krizmama, misnim pričestima, vjenčanjima i sprovodima svih naših pokojnih? Kako? SRCEM, DUŠOM I TIJELOM!

Josipovom brižnošću sačuvali su se, od zaborava, stari klanjski običaji. Obredi Cvjetnice i Velikog Petka, prije Uskrsa, pjevanjem Muke Gospodnje. Sačuvana je i Božićna devetnica, koja je, zamalo, zauvijek zaboravljena. Još uvijek su sačuvani tradicijski običaji Velikog tjedna, pokrivanje oltara, postavljanje Božjeg groba. Svim klanjskim svećenicima, od velečasnog Pavića Mršnika do velečasnih Petra Zebe, Ivana Nikolića, Jureta Moguša i Kristijana Malnara, Josip je bio desna ruka. Bio je i hodočasnik na Svetu Goru gerovsku, tridesetišest puta, najviše od svih klanjskih vjernika. Božjom voljom i providnošću, već ozbiljno narušenog zdravlja, služio je sv. misu sa klanjskim Crkvenim zborom, posljednji put svirajući orgulje, u crkvi Gospe Karmelske na Sv. Gori Gerovo na blagdan Male Gospe, u nedjelju 11. rujna 2022.

Napose, Josip Gržinčić ponosni je domoljub i sudionik borbe za slobodu Hrvatske, nositelj Spomenice Domovinskog rata. Osnivač je i prvi čelnik klanjskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice.

Suosjećajući u boli zbog nenadoknadivog gubitka, izražavamo iskrenu i duboku sućut obitelji, rodbini, susjedima, prijateljima, znancima i štovateljima, tješeći se rječima vjere i nade u vječni život. Neka ovaj kršćanski, dostojanstveni sprovod bude takav i za sve nas. Ako si danas spreman poći s ovoga svijeta bit ćeš i sutra (citat: vlč. Ivan Dominik Iličić, nakon sprovoda Franje Toljanića, oca dvanaestoro djece, u Vrbniku)!

Dragi naš Josipe, Ti odlaziš u bolji život. U vječnost. U susret Gospodinu! Hvala Ti za sva dobra, koja si za života činio. Neka Ti je lahka ova tvrda gruda klanjske zemljice, koju si toiiko ijubio.

U Klani, 18. listopada Ljeta Gospodnjeg 2022.

Vjernički puk Župe Sv. Jerolima Klana

Josip Gržinčić

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>