Na klanjsku Gradinu vraća se program Ljetnih večeri, evo što se sve sprema ove godine

Ljetne večeri prvi put održane su lani, a sva su događanja besplatna.

Tradicionalnim obilježavanjem Svjetskog dana glazbe, uz koncert Tine Vukov, Aleksandra Valenčića i Roberta Funčića, večeras u obnovljenom kaštelu Gradina u Klani počinje kulturno-zabavni program »Ljetne večeri na kaštelu Gradina«.

Bogat program

– Želja nam je da prošle godine obnovljenu Gradinu stavimo u funkciju kulture i turizma, da privučemo što veći broj posjetitelja na taj atraktivni lokalitet.Ljetne večeri prvi put organizirali smo prošle godine, ali su programi bili uz ograničen posjet i COVID-potvrde, s obzirom na to da je bila epidemija koronavirusa, tako da će ovogodišnja manifestacija biti bez ograničenja, uz nekoliko događanja, koji su svi besplatni za posjetitelje, kazala je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić na konferenciji za novinare.

Predstavljajući programe »Ljetnih večeri na kaštelu Gradina«, Šarčević Grgić najavila je već ove nedjelje, 26. lipnja predstavu »Casabianca«, s Irenom Grdinić i Mariom Lipovšekom Battifiacom u ulozi Đurđe i Franka.U subotu, 9. srpnja najavljen je koncert klape Intriga, a 26. srpnja Klana je domaćin Jerry Ricks Blues Festa. – Festival se održava već petnaest godina, a Klana se, uz Kastav, Opatiju, Matulje i Mošćeničku Dragu uključila prije četiri godine.

Ove godine u Klani nastupaju Charlie&Bell Blues Experience i Inroots. Kolovoški programi počinju 2. kolovoza, s koncertom »Nocturnal Four«, kada u Klanu dolazi jedan od najpoznatijih američkih jazz bubnjara John Riley, zajedno s Nocturnal Four, u kojem sviraju jedan od vodećih europskih orguljaša i profesor Graz jazz akademije Renato Chicco, jedan od najboljih europskih saksofonista Stefano Bedetti i međunarodno nagrađivani gitarist Ratko Zjača.

Manifestacija završava 6. kolovoza uz nastup Petra Börnerová tria. Ovaj češko-slovački par čine vokalistica Petra Börnerová i njezin suprug gitarist Tomáš Bobrovniczký, a zanimljivo je da je treći član njihov sin koji ih prati na bubnjevima, kazala je Šarčević Grgić.

Pješice do pozornice

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Klana Dušan Štemberger kazao je kako za događanja nije potrebna rezervacija niti prijava te kako je parking osiguran kod Vatrogasnog doma. Štemberger je pozvao posjetitelje da do same Gradine dođu pješice novouređenom šetnicom od Zatrepa do Gradine.

Voditeljica sektora za društvene djelatnosti Ivana Vlaše podsjetila je kako je klanjska Gradina uređena prošle godine u sklopu projekta Povežimo se baštinom, a vrijednost projekta je ukupno 672.266 kuna, financiranih bespovratnim sredstvima Europske unije, od kojih je 15 posto iznosa, odnosno 100 tisuća kuna uložio PGŽ, tako da projekt nije teretio općinski proračun, a istovremeno je obogatio ponudu i vizuru Klane.

Sanja Gašpert Novi list 21. 6. 2022.
Foto: Marko Gracin

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>