Kastav i Klana na popisu u malom minusu, ali tvrde da u zadnje dvije-tri godine imaju sve više doseljavanja

Klana sada ima 1.856 stanovnika, dok ih je 2011. imala 1.975, što je 119 stanovnika manje. Kastav 2021. broji 10.265 stanovnika, a 2011. godine bilo ih je 10.440, pa se radi o padu od 175 stanovnika.

KASTAV/KLANA – Poput većine gradova i općina u Hrvatskoj, Općina Klana prema novom popisu stanovništva također bilježi pad stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine imala je 1.975 stanovnika, dok novi popis pokazuje da u Općini Klana trenutno živi 1.856 stanovnika, što je 119 stanovnika manje no što je imala.Porast Škalnice

Usporede li se trenutne brojke s onima iz 2011., gotovo sva mjesta bilježe mali pad, osim Škalnice koja je, u 2011. godini imala 216, a danas ima 234, odnosno prema novom popisu bilježi 18 stanovnika više. Breza je tako u 2011. godini imala 60, a danas ima 54 stanovnika, Klana je imala 1.203, a sada ima 1.156 stanovnika, što je 47 stanovnika manje. Pad bilježi i Lisac koji je u 2011. imao 114, a sada ima 101 stanovnika, dok najveći pad stanovništva bilježi Studena koja je izgubila 71 stanovnika. Naime u 2011. je imala 382, a danas ima 311 stanovnika.

Zabilježen pad od stotinjak stanovnika u posljednjih deset godina zapravo i nije tako strašan, u usporedbi s velikim padom stanovništva diljem Hrvatske, a posebno stoga što je u Općini Klana u posljednjih nekoliko godina primijećen porast novorođene djece i doseljavanje stanovništva, komentirala je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

– Svakako bismo voljeli da je natalitet puno veći. Međutim, veseli nas da u posljednje dvije, tri godine primjećujemo porast novorođene djece i doseljavanje stanovništva te pretpostavljamo da je u proteklih deset godina postojalo razdoblje u kojem je taj manjak bio i puno veći, rekla je klanjska načelnica, dodajući da je njihove pretpostavke ove godine potvrdilo i vrijedno priznanje za izniman doprinos u području broja rođenih i prirodnog prirasta. Prema Državnom zavodu za statistiku, Općina Klana se u toj kategoriji našla među deset najboljih hrvatskih općina.

Doseljavanje stanovništva i natalitet Općina Klana trudi se potaknuti brojnim aktivnostima i pogodnostima koje nude svojim stanovnicima, a posebno ulažući u odgoj i obrazovanje svojih najmlađih mještana i stvarajući uvjete za život mladim zaposlenim obiteljima.

– Radi se na tome da se mladim obiteljima i zaposlenim roditeljima olakša u svakom smislu. Tako smo povećali porodiljne naknade za svu novorođenčad, a posebno se to odnosi na rođenje trećeg djeteta gdje naknada iznosi četiri tisuće kuna. Osim toga, u proteklih pet godina uspjeli smo otvoriti jaslice kojih do sada u Klani nije bilo. Također, pokrenuli smo produženi boravak u Osnovnoj školi Klana, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom kupljeno je kombi vozilo, dok mi sufinanciramo plaću vozača za prijevoz učenika putnika iz svih okolnih mjesta u općini, istaknula je Šarčević Grgić i zaključila da se sve više ljudi odlučuje za život u Klani, a osim povoljnijih stambenih i građevinskih objekata, zasigurno ih privlači predivna priroda i blizina Rijeke.

Atributi grada

Prema statističkim podacima, Grad Kastav je 2011. imao 10.440 stanovnika, 5.140 muškraraca i 5.300 žena. Najbrojnije stanovništvo bilo je u dobi od 30 do 34 godine, njih 884, i od 35 do 39 godina – 861 stanovnika. Prema nedavno objavljenim rezultatima zadnjeg popisa iz 2021. godine, Kastav ima nešto manje stanovnika – 10.265, koji žive u 3.841 kućanstvu. Stambenih jedinica je 5.024, a stalno naseljenih 4.751.

Zanimljivo je da je Opatija u istom razdoblju s 11.659 pala na 10.661 stanovnika, a Crikvenica sa 11.122 na 10.044 stanovnika. Ako se nastavi ovakav trend pada stanovnika u dva najveća grada u PGŽ-u, Opatiji i Crikvenici, čak i usprkos malom padu stanovnika, Kastav može postati poslije Rijeke drugi grad po broju stanovnika u Županiji. Otvaranjem trgovačkih centara, dobrim prometnicama, ali i snažnim gospodarstvom, Kastav dobiva sve atribute cjelovite urbanističke sredine, koja će privlačiti i stanovnike.

– Kastav je peti grad u Hrvatskoj po broju djece na stotinu stanovnika i na vrhu ljestvice po doseljavanju, stoga smo očekivali da ćemo biti u plusu na ovim rezultatima popisa stanovništva. Siguran sam da ćemo ovaj mali minus ispraviti već u idućim godinama i kompletno preokrenuti trend zahvaljujući razvoju grada i neprestanim ulaganjima u sve ono što život čini boljim i kvalitetnijim. Prije svega to je ulaganje u infrastrukturu grada, ulaganje u vrtićke kapacitete i projekt nove škole u Rešetarima na kojem se intenzivno radi. Drago mi je da se nacionalni negativni trend ne preslikava na Kastav i bez lažne skromnosti mogu reći da smo jedan od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj, a samim time i vrlo poželjan grad za privlačenje novih mladih obitelji, rekao nam je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Bruna Matičić, Vladimir Mrvoš Novi list 18. 1. 2022.
Foto: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>