“Čakavčići pul Ronjgi” u OŠ Klana: Najmlađi čuvaju čakavsku besedu

OŠ Klana domaćin predstavljanja 28. izdanja knjige »Čakavčići pul Ronjgi«

U Osnovnoj školi Klana predstavljeno je 28. izdanje knjige »Čakavčići pul Ronjgi«, zbirke koju Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« svake godine izdaje s ciljem očuvanja i njegovanja čakavskog jezika među najmlađim govornicima našega kraja.Veliki entuzijazam

Svečanom predstavljanju nove zbirke učeničkih literarnih ostvarenja na čakavskom izričaju prisustvovali su Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« Darko i Cvjetana Miletić u ime komisije, kao i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić te ravnateljica OŠ Klana Jelena Grbčić Samardžić koji su, čestitajući nagrađenima, uputili riječi pozdrava i poticaja najmlađima te riječi zahvale voditeljima i učiteljima koji s velikim entuzijazmom rade na očuvanju našeg predivnog »ča«.– U našoj osnovnoj školi puno pažnje posvećujemo njegovanju običaja i tradicije, a posebno govora u čemu se učitelji uključuju s velikim entuzijazmom, a nesebično pridonose i roditelji te nonići i none. Svjesni smo činjenice da se čakavski govor polako gubi i da moramo nastaviti u tom smjeru kako bi ga naša djeca očuvala i da se domaća besida ne zatare, kazala je ravnateljica Grbčić Samardžić.

U zbirci, koja je nastala kao rezultat 43. natječaja »Proljeće u Ronjgima«, okupljeno je oko 250 radova učenika od 1. do 8 razreda iz 29 osnovnih i područnih škola iz cijele naše županije, dok je na jučerašnjem predstavljanju pročitano i nagrađeno 28 ponajboljih radova. Tako su u kategoriji učenika do 4. razreda prvu nagradu podijelili Matija Palfi iz OŠ Kraljevica za pjesmu »Kap«, Lana Kalčić iz OŠ »Dr. A. Mohorovičić«, Matulji za pjesmu »Moja nona«, Nea Frolja iz OŠ V. C. Emina, Lovran za pjesmu »Šušmejka« i Elena Markanović iz OŠ Klana za »Majhani zvir«, dok su među starijim školarcima prvonagrađeni Lara Košuta iz OŠ Srdoči za pjesmu »Da baren…«, Sonja Buga Papeš iz OŠ »V. Gortan« za pjesmu »Od poneštre levo«, Marko Mrakovčić iz OŠ Malinska – Dubašnica za pjesmu »Črna ulika« i Patrik Host iz OŠ Sv. Matej Viškovo za pjesmu »Briškula«.Drugu nagradu među osnovnoškolcima do 4. razreda osvojili su Ema Dujmović iz OŠ Malinska – Dubašnica, Eni Rešetar iz OŠ Kraljevica, Lea Zaletel iz OŠ R.K. Jeretov Opatija i Ivan Samsa iz OŠ Zvonka Cara Crikvenica, a u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda drugu nagradu podijelili su Tara Valenta iz OŠ Jelenje – Dražice, Klara Janković iz OŠ Milan Brozović Kastav, Vito Bonić Grašo iz OŠ M. Martinolića Mali Lošinj.

Grupne nagrade

U kategoriji osnovnoškolaca do 4. razreda treću su nagradu podijelili Vanja Sušanj iz OŠ Srdoči, Petra Hajdinić iz OŠ Hreljin, Samuel Grbac iz OŠ »Milan Brozović« Kastav i Eny Šušak OŠ »R. Katalinić Jeretov« Opatija, a u kategoriji starijih osnovnoškolaca treću nagradu osvojili su Ivano Kamenar iz OŠ Čavle, Teo Milotić iz OŠ »D. Gervais« Brešca, Luka Buš iz OŠ F. Petrića Cres te Leonarda Trninić iz OŠ »V. Gortan«. Grupnu su nagradu osvojili osnovnoškolci iz OŠ »D. Gervais« Brešca za »Čelice medarice« te osnovnoškolci iz OŠ Bakar za »Mir, mir, mir do neba«, dok su ekonagradu osvojili Maja Košuta iz OŠ »V. Gortan« za rad pod nazivom »Draški potok nekad i sad« te Marta Mrvčić iz OŠ »R. Katalinić Jeretov« iz Opatije.

Bruna Matičić, Novi list 2. 12. 2022.
Foto: Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>