Klana zdravo kuhala i vježbala

U Klani će se i sljedećih nekoliko dana vježbati, zdravo kuhati i zabavljati, a prvoga dana zdrave je obroke pripravio poznati hrvatski kuhar Tomislav Špiček čiju su laganu ljetnu salatu svi pohvalili

U Klani je održan prvi dan manifestacije »Dani zdravlja« što se provodi u sklopu projekta »Čuvajmo zdravlje« s ciljem očuvanja i promocije zdravlja.Manifestaciju je otvorio Mario Mlinarić u jutarnjim satima održavši trening, dok su u popodnevnim satima posjetitelji mogli sudjelovati u edukativnoj kulinarskoj radionici koju je na parkingu iza općinske zgrade održao renomirani hrvatski kuhar Tomislav Špiček. Osim toga uživali su u ukusnim zdravim pekarskim proizvodima obrta Demetra, koji svoju proizvodnju ima u Škalnici.

Tomislav Špiček posjetiteljima je pripremio osvježavajuću ljetnu salatu od heljde, poriluka, piletine, bućinog ulja, cherry rajčica, mozarelle i bosiljka, koju je začinio solju, paprom i octom.

– Heljda kao žitarica vrlo je zdrava, a koristili smo i svježi poriluk te bućino ulje koje ima vrhunske hranjive vrijednosti. Napravili smo više od šezdeset porcija ljetne salate koja se brzo priprema i prikladna je za ove ljetne mjesece – rekao je Špiček kojemu je u pripremi pomagala kći Paula. Špičeku je ovo prvi posjet Klani za koju kaže da mu se jako sviđa, a posjetiteljima se jako svidjelo jelo koje je pripremio. Među njima je bila i Nerina Mohorovičić koja je, zbog Špičeka, iz Opatije ciljano došla u Klanu. – Odlična je salata, prava ljetna, a namirnice se mogu dodavati po želji, rekla je Nerina s kojom se složio i Vladimir Mrvčić rekavši da bi se vjerojatno bolje osjećao kada bi krenuo sa zdravom prehranom, ali, ipak, u salati nedostaje malo pancete.– Ovakvu manifestaciju još nikad nismo imali u Klani, što je vrlo značajno za našu sredinu jer smo okupili vrhunske kuhare, trenere i organizirali zanimljive kulturne programe na Gradini. Mislim da je ljudima jako dobro došlo nakon cijele situacije s koronakrizom, rekla je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić te je istaknula zadovoljstvo projektom i naglasila značaj tema koje se ističu u prvi plan, a to je važnost zdravog načina življenja, prehrane i vježbanje. Također, sretna interesom i odazivom mještana, naglasila je da u drugom dijelu projekta pripremaju preventivne preglede, mjerenje šećera i kolesterola, u koje će se savjetima i predavanjima uključiti liječnici specijalisti

. Da sve ne bi ostalo samo na edukaciji, mještani su u večernjim satima imali prilike uživati u koncertu na Gradini na kojoj je nastupio Robert Mikuljan Quartet. Već u petak u jutarnjim satima vježbat će s trenericom Teom Miketa, kuhati s Matom Jankovićem i nasmijati se s Udrugom »Domoljub 1909.« i predstavom 3, 2, 1, glasaj«, a do nedjelje ih očekuju i ostali sportski, kulinarski i kulturni program.

Paulina Plazonić Novi list 22. 7. 2021.
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>