Bivša vojarna u Klani postat će dom za starije: Investicija je vrijedna čak stotinu milijuna kuna

Budući da se radi o investiciji vrijednoj oko 100 milijuna kuna, projekt treba prijaviti na natječaje za europska sredstva ili srodne izvore financiranja, kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju.

RIJEKA – Objekti nekadašnje vojarne u Klani do kraja 2027. godine trebali bi dobiti novu namjenu te postati Dom za starije »Prsten«. Riječ je o zajedničkom projektu Primorsko-goranske županije te pet jedinica lokalne samouprave, i to Općine Klana, Grada Kastva te općina Čavle, Viškovo i Jelenje, a čiji su čelnici jučer u Klani obavili dogovore oko izrade projekta te razgovarali o daljnim aktivnostima i financiranju te im je predstavljeno idejno rješenje.Građevinska u 2022.

Kako su istaknuli, cilj je u sljedećoj godini ishodovati građevinsku dozvolu te, budući da je riječ o investiciji vrijednoj oko 100 milijuna kuna, projekt prijaviti na natječaje za europska sredstva ili srodne izvore financiranja kako bi se što prije krenulo u realizaciju glavnog projekta. Idejno rješenje projekta županijskoj pročelnici Dragici Marač, gradonačelniku Kastva Mateju Mostarcu, načelnicama općina Klana i Čavle, Željki Šarčević Grgić i Ivani Cvitan Polić te zamjeniku načelnika iz Viškova Denisu Mladeniću i Borisu Kovačiću iz Općine Jelenje jučer je predstavila Maja Stanić, projektantica tvrtke Studio Mapa iz Rijeke koja je izrađivač idejnog rješenja.

Prema riječima projektanta, u planu je prostor i postojeće građevine vojarne u Klani u potpunosti iskoristiti i prenamijeniti u Dom za starije »Prsten«. Ovom prilikom načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić izrazila je zadovoljstvo što se projekt namjerava izgraditi u Klani, ali i time što će prostor vojarne konačno dobiti svoju funkciju. – Projekt će zasigurno obogatiti sve uključene općine. Njegovim otvaranjem moći ćemo zbrinuti starije stanovništvo koje će imati priliku boraviti u najmodernijem domu 4. kategorije, izgrađenom po europskim standardima – dodala je te istaknula da ovaj projekt vjerojatno znači i otvaranje novih radnih mjesta, ali i određen infrastrukturni razvoj.

S njezinim riječima složio se i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, istaknuvši da se projektom šalje poruka da se radi na rješavanju jednog važnog izazova, a to je briga o starijima. – Odlučili smo postupiti na način da se ne zatvaramo unutar svojih lokalnih samouprava ili granica, već taj problem pokušamo riješiti zajednički, a onda i kvalitetnije, što će zasigurno biti korisnije za stariju populaciju. Siguran sam da baš zbog toga što smo se udružili, postoji veća šansa za dobivanje financijskih sredstava – rekao je Mostarac.

Bolja ocjena

Napomenuo je pritom da je Vlada RH nedavno najavila da će dodatno stimulirati i financirati projekte kojima se udružuju jedinice lokalne samouprave. Osim toga, u planu je projekt prijaviti putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. – Ovaj projekt nam donosi dodatna mjesta u domu za umirovljenike kojih uvijek nedostaje. Jedan od projekata koji smo planirali, a to je Dom u Čavlima, svakako je i dalje opcija i nešto od čega nećemo odustati. Međutim, ovaj zajednički projekt izgledniji je za realizaciju te se nadam da će udruživanje pridonijeti boljoj ocjeni kod budućih natječaja za financiranje, zaključila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Dom prema konceptu kućanske zajednice

Riječ je o domu čije će se poslovanje bazirati na modelu kućanskih zajednica, odnosno na suvremenom konceptu rada u domovima za starije osobe u kojima se stvara okruženje slično obitelji. Svaka kućanska zajednica tako bi imala zajedničke prostore, kuhinju i dnevni boravak, dok bi svaki korisnik imao svoj osobni prostor. – Planira se rekonstrukcija dva postojeća objekta koji bi se u potpunosti zadržali i obnovili za potrebe smještajnih kapaciteta. Također, u planu su dodatna dva objekta od kojih bi jedan bio namijenjen zajedničkim sadržajima za cijeli dom, a drugi bi bio smještajni kapacitet. S obzirom na površinu, cjelokupan projekt doma predviđa kapacitet za ukupno 200 osoba, rekla je projektantica Maja Stanić te dodala da se osim soba te sadržaja koji su neophodni za starački dom, poput ambulante, kuhinje, blagovaonice, čitaonice, planiraju izgraditi dodatni sadržaji kao što je dvorana za prezentacije i druženja te čak i manji bazen, koji bi onda bili otvoreni i za građane.

Bruna Matičić Novi list 12. 11. 2021.
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>