Knjiga Ivana Šnajdara putokaz je kroz povijest i događaje u i oko Klane

Društvo za povjesnicu Klana izdalo je devet zbornika na ukupno tri tisuće stranica unutar kojih je obrađeno više od 220 tema i podtema. S obzirom na to da je to ogroman materijal, smatrao sam važnim napraviti ovakav pregled, pojasnio je Ivan Šnajdar

Ovoga ljeta iz tiska je izašla knjiga »Pregled tiskanih izdanja u Općini Klana« koju je pripremio i uredio Ivan Šnajdar, jedan od osnivača Društva za povjesnicu Klana te nekadašnji načelnik Općine Klana.Uvid javnosti

Knjiga čiji je nakladnik Katedra Čakavskog sabora Društvo za povjesnicu Klana, a pokrovitelj Općina Klana donosi pregled cjelokupne izdavačke djelatnosti u Općini Klana s naglaskom na Zbornike Društva za povjesnicu Klana.

– Naime, Društvo za povjesnicu Klana osnovano je 1993. godine s ciljem istraživanja povijesti klanjskoga kraja te je organizator ukupno dvadeset i tri kulturno-znanstvena skupa na kojima su sudjelovali brojni domaći, ali i ostali znanstvenici i stručnjaci, a svoj prilog su dala i četiri akademika, Petar Strčić, Lujo Margetić, Milan Moguš i Franjo Šanjek.

Iz znanstvenih skupova posljedično je nastalo devet zbornika u kojima su obrađene teme vezane uz uže i šire područje Klane.

– Društvo za povjesnicu Klana izdalo je devet zbornika na ukupno tri tisuće stranica unutar kojih je obrađeno više od 220 tema i podtema. S obzirom na to da je to ogroman materijal, smatrao sam važnim napraviti ovakav pregled izdanja u općini Klana radi uvida javnosti u sadržaje.

Knjiga zapravo služi kao jedan putokaz kroz našu povijest i sva događanja na ovome području, govori nam Ivan Šnajdar koji je uredio zbornike i organizirao skupove. Dodaje i da je do osnivanja Društva i izdavanja zbornika o naseljima klanjskoga kraja objavljeno vrlo malo podataka te su s godinama, na njihov poticaj, objavljene brojne knjige koje je sada uvrstio u ovaj pregled.

Tako, osim zbornika, knjiga uključuje brojna izdanja koja se odnose na šire i uže područje Klane, a to su »Govori Klane i Studene« autorice Ive Lukežić, zbirka pjesama »Naši Klani« autora Antona Starčića Šopeća i Marija Taučera, zbirka radova učenika Osnovne škole »Klana« »Budivnik«, zbornik radova međunarodnog projekta »Prekrižene meje«, »Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana« autora Darija Gauša, knjiga »Studeno« autora Miljenka Mrvčića.

Tu su i knjiga nastala u sklopu proslave pedesete godišnjice Nogometnog kluba Klana, zatim ona kojom je obilježena trideset i peta godišnjica djelovanja Pjevačkog zbora »Matko Laginja«, knjiga »Klanjske mačkare« te dvije Šnajdarove knjige »Priča o lovu i…« te »O pčelama i pčelinjim proizvodima«.

Slijedi 10. zbornik

Premda je ušao u 84. godinu, Ivan Šnajdar ne gubi želju za pisanjem i proučavanjem svoga kraja.

– Po struci sam profesor strojarstva i dugo godina bio sam ravnatelj Strojarsko-brodograđevne škole u Rijeci, ali povijest mi je strast, a posebice povijest i kulturna baština našega kraja koja me još uvijek nadahnjuje, rekao je Šnajdar. Otkriva da mu je želja pripremiti i objaviti deseti Zbornik Društva za povjesnicu Klana, a u njega će, za sada, uklopiti rad o kapitalnim stablima na području općine Klana koji trenutno piše i pregled povijesti crkve i župnika koji su djelovali u Klani koji priprema mons. Milan Simčić.

Bruna Matičić Novi list 11. 10. 2021.
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>