U Škalnici otvoren i blagoslovljen križni put

Svečanim misnim slavljem koje je uz klanjskog župnika Kristijana Malnara i župnika iz Jelšana Bogomira Trošta predvodio vlč. Mario Tomljanović, generalni vikar Riječke nadbiskupije, u subotu 18. rujna je u Škalnici otvoren i blagoslovljen križni put koji je uz pomoć nekolicine prijatelja izgradila obitelj Valenčić.Time je ova obitelj ispunila zavjet Bogu za primljenu milost, nakon što je u prometnoj nesreći  2010. g. teško stradao Danijel.

Na 1,5 km dugom križnom putu, nalaze se trometarski lijepo obrađeni drveni križevi usađeni na betonska postolja, sa slikama iscrtanim lemilicom na vodootpornoj šperploči koje opisuju pojedinu postaju.

Na dvanaestoj postaji, na Kalvariji nalaze se tri križa, a jedan od njih na koji će biti postavljen Krist poklon je pokojnog klanjskog mežnara Antona Baraka - Tonculota.

Na samom kraju križnog puta na Semeniću, na 706 m nadmorske visine, odakle puca predivan pogled na more i kvarnerske otoke postavljen je impresivan 3,5 metara visoki kip Krista, rad samoukog klanjskog kipara Želimira Simčića. To je kako bi rekli „cukar na kraju“ .

Bio čovjek vjernik ili ne, kada prođe ovim putem jednostavno ne može ostati ravnodušan. Svaki je križ, svaka slika djelo za sebe, dvanaesta postaja - Kalvarija - čudesna, a na vrhu veličanstveni kip Isusa Krista; zaista sve to skupa čovjeka ostavlja bez daha.

Dorijan, Danijel, Edo i Dragica, velo van hvala na ovin kaj ste storili, na ponos van, Škalnici i cilimu našimu kraju!

Hvala i sin van ki ste jin pomogli.

Slike Križnog puta i sa mise pogledajte ovdje.

Sandro Princ

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>