U Klani otvoreno reciklažno dvorište

Općina Klana je prva građanima podijelila spremnike za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, a sada će mještanima biti omogućeno i odvajanje svih frakcija otpada i ponovno recikliranje

KLANA – Stanovnici Općine Klana jučer su dobili vlastito reciklažno dvorište, nedaleko od centra naselja Klana u Radnoj zoni Klana. Reciklažno dvorište Klana otvorili su načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić i Hrvoje Kogoj, predstavnik komunalnog društva Čistoća d.o.o.– Ovo je velik dan za općinu Klana, završen naš najveći projekt u proteklom mandatnom četverogodišnjem razdoblju. Ovime je općina Klana nadogradila i završila svoj sustav gospodarenja otpadom. Općina Klana je prva jedinica lokalne samouprave koja je podijelila spremnike za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, a na ovaj će način mještanima biti omogućeno i odvajanje svih frakcija otpada i ponovno recikliranje, kazala je klanjska načelnica, a Kogoj je naglasio da je klanjsko 6. reciklažno fiksno dvorište kojim upravlja KD Čistoća.

– Jako smo zadovoljni što je reciklažno dvorište otvoreno i u Klani, gdje smo zaokružili sustav gospodarenja otpadom. Ovo reciklažno dvorište otvoreno je za sve mještane općine Klana gdje mogu odložiti količinu otpada razumnu za kućanstvo, kazao je, dodavši da su građani drugih jedinica lokalne samouprave dobro prihvatili reciklažna dvorišta, pa da će tako biti i s građanima Klane.

Projekt Reciklažno dvorište Klana vrijedan je 2.142.875,00 kuna, od kojih 1.821.433,75 kuna, odnosno 85 posto sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalih 15 posto financirala je Općina Klana iz vlastitih sredstava.

Projekt Reciklažno dvorište Klana uključuje izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Klana, sa svrhom doprinosa povećanju stope prikupljenog komunalnog otpada. Sama svrha projekta je pridonijeti ostvarenju ciljane stope recikliranja iz plana gospodarenja otpadom republike Hrvatske, a kroz izgradnju potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada (reciklažno dvorište) utjecati na svijest lokalnog stanovništva o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, zaštite okoliša i ulozi reciklažnih dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Reciklažnim dvorištem upravljat će komunalno društvo Čistoća, a radom započinje 6. travnja ove godine i obvezuje se u dane rada reciklažnog dvorišta zaprimati otpad prema sljedećem rasporedu – ponedjeljak, utorak, petak od 8 do 15 sati, srijeda i četvrtak od 13 do 20 sati te subota od 8 do 13 sati.

 

Biljana Savić Novi list 31. 3. 2021.
Foto: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>