Klanjski vijećnici podržali ideju novogradnje, Općina prodaje 12 građevinskih terena

KLANA – Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Klani vijećnici su podržali odluku o prodaji građevinskih terena na području Kalužice u Klani te će Općina Klana u drugoj polovini studenoga putem javnog natječaja oglasiti prodaju ukupno dvanaest parceliranih i procijenjenih terena. Osim ove odluke, Općinsko vijeće je u sklopu aktualnog sata na sjednici obrazlagalo različite probleme s kojima se stanovnici susreću, a razmatrali su i nove ideje, posebno one koje se odnose na uređenje javnih površina. Tako je bilo riječi o postavljanju klupica kod crkvice u Studeni, postavljanju zvona na groblju u Klani te općenito o uređenju javnih zelenih površina, ali i o problemima s devastacijom koji su česti.Vezano uz uređenje, spomenut je i Advent u Klani te postavljanje božićno-novogodišnje rasvjete, dok održavanje pojedinih planiranih događaja, kao što je zajedničko kićenje jele ili ispraćaj Stare godine, ovise o epidemiološkoj situaciji i mjerama. Vijećnici su, između ostaloga, naveli i problem raspuštenih konja koji se na polju u Studeni sve češće pojavljuju. Riječ je o problemu koji je desetljećima prisutan te, iako je stočarski inspektor nekoliko puta bio u provjeri i zna se tko je vlasnik, konačnog rješenja nema.

Uputa koju su za ovaj slučaj dobili jest ta da vlasnici koji na životinju naiđu na svom posjedu ili cesti mogu nazvati policiju zbog ometanja posjeda, a ako je konj označen, njegov vlasnik može dobiti prekršajnu prijavu. Govora je bilo i o opasnosti na nerazvrstanoj cesti u Studeni koja je derutna i potrebno ju je sanirati i postaviti branik na zavoju, što će se uvrstiti u Proračun.

Ono o čemu je također bilo riječi te se pokušalo iznaći rješenje jest problem autobusnog prijevoza u Klani. Naime, autobusne linije su prorijeđene i ukinute su pojedine linije koje su postojale radnim danima te je stanovništvo nezadovoljno, a posebice mještani koji svakoga dana na posao putuju autobusom. Konkretno rješenje u ovom slučaju nije pronađeno, jer, kako su istaknuli Autotrolej je u lošem stanju, a uzimanje drugog prijevoznika nije moguće ni isplativo.

Uz probleme i odluke Općinski vijećnici donijeli su Odluku o Izmjeni i dopuni Proračuna za 2021. godinu. Nove izmjene planirane su u iznosu od 15.396.362 tisuće kuna, što predstavlja smanjenje za 1.362.741 u odnosu na prethodni plan. Radi se, naime, o tome da se pojedini planirani projekti neće realizirati ove već sljedeće, 2022. godine. Konkretno, riječ je o rekonstrukciji Vatrogasnog doma, uređenju zgrade Kino Radnik te proširenju groblja Klana.

Bruna Matičić Novi list 10. 11. 2021.
Foto: Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>