Sve više mladih obitelji doseljava na područje Klane

Nedavno je Općina prodala pet građevinskih terena u Kalužici, a za prodaju je pripremila desetak novih koji su parcelizirani i procijenjeni te će se za njih natječaji objaviti vjerojatno sredinom studenoga

KLANA – Općina Klana ovoga tjedna dobila je vrijedno priznanje za izniman doprinos u području broja rođenih i prirodnog prirasta te se, prema Državnom zavodu za statistiku, u toj kategoriji nalazi među deset najboljih hrvatskih općina. Za ovo priznanje, smatraju u Općini, zaslužni su mnogobrojni uvjeti i programi koje provode i koji su namijenjeni upravo djeci i mladima, a zbog kojih se, kažu, u Klanu doseljava sve veći broj ljudi.Doseljavanje stanovništva jedan je od primarnih ciljeva Općine Klana, kazale su to načelnica Željka Šarčević Grgić i Ivana Vlaše, pročelnica Jedinstvenog upravnog odijela Općine Klana.

Bijeg od gradske vreve


Naime, Općina Klana jedna je od najvećih općina riječkoga prstena, ali ima mali broj stanovnika. Imajući to na umu, doseljavanje novih obitelji odlučili su privući niskim cijenama, lokacijom i uvjetima namijenjenim djeci i mladima. Cilj kojemu teže polako se počinje ostvarivati, što uz nedavno priznanje potvrđuje i pojačana prodaja nekretnina i građevinskih terena u Klani.

– Primijetili smo da nam se posljednjih godina doseljavaju mlade obitelji te one obitelji koje se žele maknuti iz gradske vreve i živjeti u mirnijem ruralnom području koji je okružen prirodom, a opet, od grada udaljen svega dvadesetak minuta, kazala je načelnica ističući da su nedavno prodali pet novih građevinskih terena u Kalužici, a za prodaju su pripremili desetak novih terena koji su parcelizirani i procijenjeni i za koje će se natječaji objaviti sredinom studenoga, ovisno o odluci Općinskog vijeća. Inače, neizgrađeno područje Kalužice prema urbanističkom planu uređenja Klane u potpunosti je namijenjen za stambenu izgradnju, a za građevinske terene na tom području izražen je veliki interes, istaknuli su nam u Općini. Riječ je o građevinskim terenima površine oko 800 kvadrata koji imaju potrebnu infrastrukturu, odnosno osiguran priključak za vodovod, struju i plin, a cijena im se kreće oko 21 tisuću eura, to jest oko 200 kuna po kvadratu.

Stare nekretnine

Osim novih terena, načelnica je istaknula da je zbog besplatne katastarske izmjere veliki broj ljudi riješio vlasničke odnose te su primijetili prodaju i starih nekretnina u kojima dugo godina nitko nije živio. Ova činjenica posebno ju veseli iz razloga što će obnovom starih kuća živnuti mjesto te će obnovljene fasade uljepšati cjelokupnu vizuru Klane.

Bruna Matičić Novi list 5. 11. 2021.
Foto: Sergej Drechsler
Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>