Klana je među deset najboljih općina u Hrvatskoj po prirodnom prirastu i broju rođenih

Povećali smo porodiljne naknade za svu novorođenčad, a posebice se to odnosi na rođenje trećeg djeteta gdje naknada iznosi četiri tisuće kuna, kaže načelnica

KLANA – Određenim mjerama i postupcima u Klani je podignuta kvaliteta života, posebice za mlade obitelji, a jučer je u Općinu Klana stiglo priznanje koje ih je istaknulo na području cijele Hrvatske. Naime, općina smještena na rubu riječkoga prstena dobila je priznanje za izniman doprinos u području broja rođenih i prirodnog prirasta zbog kojih se, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nalazi među deset najboljih hrvatskih općina. Ovo vrijedno priznanje veoma je razveselilo i čelništvo Općine Klana, te je, kažu, dokaz da uspješno provode program rada i uvođenja nadstandarda za djecu i mlade.– Osobito smo ponosni što smo dobili ovo vrijedno priznanje. Ono je dokaz da vrlo uspješno provodimo naš program koji smo zacrtali i kojim smo, u svakom smislu, obogatili resor namijenjen djeci i mladima. Naime, u proteklih pet godina uspjeli smo otvoriti jaslice kojih do sada u Klani nije bilo, a prije tri godine pokrenuli smo produženi boravak. Također, u suradnji s PGŽ-om kupljeno je kombi vozilo, dok mi sufinanciramo vozača za prijevoz učenika putnika iz svih okolnih mjesta u općini – istaknula je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić te dodala da neprestano rade i na programu povećanja poticajnih nagrada.

– Povećali smo porodiljne naknade za svu novorođenčad, a posebice se to odnosi na rođenje trećeg djeteta gdje naknada iznosi četiri tisuće kuna. Zatim, stalno potičemo našu djecu na izvrsnost, uveli smo simbolične iznose i prigodne bonove kojima svake godine za kraj školske godine nagrađujemo izvrsne učenike, a u tijeku je stipendiranje naboljih učenika, studenata i sportaša – rekla je Šarčević Grgić te istaknula da pokušavaju u svakom smislu poticati najmađe stanovnike na kreativnost, učenje i sve što im je potrebno. Tako je od nedavno u Multimedijalnom centru nabavljena multimedijalna i glazbena oprema koja će djeci biti od velike pomoći.

– Osmislili smo cijeli program te naša djeca i njihovi roditelji na raspolaganju imaju jaslice, produženi boravak, ali i osigurano kvalitetno provođenje vremena nakon škole u Multimedijalnom centru u Klani koji radi do 21 sat. Djeca su u tom smislu cijeli dan zbrinuta na adekvatan način, a uz to, potiče ih se na aktivnosti. Dosta proračunskih sredstava se izdvaja upravo za djecu i mlade i zaista, nije nam žao. Mišljenja sam da je to smisao postojanja svake jedinice lokalne samouprave. Od svih priznanja, počevši od onoga o transparentnosti proračuna, u posljednjih pet godina, koliko obavljam funkciju načelnice, ovo mi je zaista najveće priznanje. Upasti u deset općina u ovoj kategoriji znači da dobro radimo svoj posao i da je razvojni program, koji smo osmislili, pokazao rezultate. Svakako ćemo nastaviti u tom smjeru. Pripremamo još neke promjene kojima želimo privući više mladih obitelji u Klanu i nadam se da će se one prihvatiti, a naš cilj ostvariti -zaključila je Željka Šarčević Grgić.

Bruna Matičić Novi list 3. 11. 2021.
Foto: Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>