U bivšoj vojarni u Klani gradit će se veliki dom za starije, imat će čak i bazen. Evo kako će izgledati

Radi se o najsuvremenijem europskom modelu pristupa skrbi o starijim osobama koji će biti prilagođen za sve korisnike

KLANA – Idejni projekt budućeg Doma za starije osobe Prsten, koji će se graditi na lokaciji bivše vojarne Mate Blažina u Klani, je gotov. Sljedeće godine kreće izrada glavnog projekta i pripreme za prijavu na natječaje za dobivanje sredstava europskih fondova. U projekt su uključene Primorsko-goranska županija, Grad Kastav i općine Čavle, Viškovo, Jelenje i Klana, a riječ je o izgradnji doma 4. generacije po modelu kućanskih zajednica.

Fazna izgradnja

Projekt je nedavno predstavljen i u Čavlima, gdje je istaknuto kako je to najsuvremeniji europski model pristupa skrbi o osobama starije životne dobi, koji će biti prilagođen za sve korisnike, neovisno o stupnju pokretljivosti. Osim toga, namjera je da bude dostupan svim građanima, a u prvome redu onima koji se smještaju u dom temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.– Za projekt Doma za starije osobe Prsten izrađena je analiza prostornih mogućnosti i idejno rješenje kojim se predviđa rekonstrukcija postojećih objekata i dogradnja novih na mjestu kompleksa bivše vojarne u Klani. Osim smještajnih kapaciteta u otprilike dvjestotinjak jednokrevetnih soba smještenih u tri objekta, idejno rješenje predviđa i organizaciju mnoštva zajedničkih sadržaja, dnevnih prostora – čitaonica, kafić, multifunkcionalna dvorana, frizer, pediker, fizikalne terapije, manji bazen i slično, koji su smješteni tako da su dostupni i svim stanovnicima Klane i okolice pružajući mogućnost ostvarivanja zajedništva između korisnika doma i vanjskih korisnika. Cilj je omogućiti starijim osobama, korisnicima doma, dostupnost svih sadržaja i aktivnosti koje su imali na korištenje i prije boravka u domu. Uz objekte ukupne površine oko 10.000 metara kvadratnih, korisnicima je na raspolaganju i mnoštvo vanjskih sadržaja u uređenom okolišu kompleksa – otvorene terase, boćalište, zelene površine, mogućnost aktivnosti uzgoja povrća i cvijeća i slično. Sljedeća faza projektne dokumentacije je izrada idejnog projekta za lokacijsku dozvolu kojom će se definirati fazna izgradnja kompleksa i nakon toga slijedi izrada glavnih projekata za potrebe ishođenja građevinskih dozvola, kazala je u Čavlima Maja Stanić u ime projektantskog tima koji je radio na projektu. Idejno rješenje Doma za starije osobe Prsten izradio je Studio Mapa.

Riječ je o investiciji procijenjene vrijednosti od oko 100 milijuna kuna, pa će se projekt u novoj financijskoj perspektivi EU-a kandidirati na europska sredstva. Dom bi bio kapaciteta 200 korisnika, a organizacijski bi postao ispostava Doma Kantrida. Poslovanje će se bazirati na modelu kućanskih zajednica, odnosno na suvremenom konceptu rada u domovima za starije osobe u kojima se stvara okruženje slično obitelji. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragice Marač, koncept upravljanja i rada u Domu bio bi po modelu E-Qalina, gdje PGŽ ima desetogodišnje iskustvo, a najbolji primjer je Dom Kantrida, koji ima visoke ocjene korisnika i članova njihovih obitelji.

Potrebe su velike

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je kako je i Općina Čavle svjesna činjenice da sve više nedostaje ovakvih objekata, pa se zato i uključila u ovaj projekt. – Potrebe za domovima ovakve vrste rastu, a bit će i veće. Uključili smo se u ovaj zajednički projekt jer smo svjesni potrebe za takvim sadržajem i među našim mještanima. Super je lokacija, Klana ima prekrasnu prirodu, klimu, a i postojeći objekti su u dobrom stanju. Očekujemo za našu Općinu trideset do četrdeset mjesta, a što je najvažnije, objekt će se graditi po najsuvremenijim standardima, kao i Kantrida. Veseli me činjenica da i moji kolege koji sudjeluju u projektu dijele isto mišljenje, kazala je Cvitan Polić.

Sanja Gašpert Novi list 20. 12. 2021.
Foto: Novi list

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>