Dugoočekivana obnova općinske zgrade u kojoj se nalazi i Multimedijalni centar i teretana predstavlja kapitalnu investiciju vrijednu 3 milijuna kuna, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić

Počela rekonstrukcija vatrogasnog doma DVD-a Klana

U Klani su prošloga tjedna započeli radovi na dugoočekivanoj obnovi i rekonstrukciji Vatrogasnog doma DVD-a Klana, investiciji vrijednoj više od 3 milijuna kuna. Projekt »Rekonstrukcija vatrogasnog doma DVD Klana« obuhvatit će cjelokupnu energetsku obnovu zgrade te podizanje kvalitete rada subjekata korisnika objekta adekvatnim opremanjem svih triju etaža. Obnova tako uključuje građevinske radove na pročelju zgrade i krovu, zamjenu stolarije i unutarnje uređenje, a konačno se postavlja i pokretna podizna platforma, odnosno lift, na sjevernoj strani zgrade koji će spojiti prizemlje s gornjim etažama zgrade.Kapitalni projekt

– Općina Klana jedna je od najmanjih općina u riječkom prstenu, ne teritorijalno, već stanovništvom. Međutim, mi se cijelo vrijeme upravo zbog toga trudimo obogatiti naš društveni i kulturni život. Jedna od bitnih stvari u ovom mandatu, koja je sad u svom začetku, je obnova našeg Vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klana, što je uz reciklažno dvorište, jedan od kapitalnih projekata vrijedan preko 3 milijuna kuna, istaknula je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, podsjetivši kako se zgradu pokušalo obnoviti već nekoliko puta potražujući sredstva preko različitih fondova, ali potporu nisu uspjeli dobiti jer je indeks razvijenosti općine Klana rangiran dosta visoko s obzirom na broj stanovnika i ukupni prihod po stanovniku. Kako bi se povećalo izglede za dobivanje sredstava, kao partneri su se u projekt uključili DVD Kras-Šapjane i Općina Viškovo.

Financijska sredstva za projekt »Rekonstrukcija vatrogasnog doma DVD Klana« odobrena su natječajem iz 2018. godine iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.100.00,00 kuna od čega je 90 posto sufinancirano sredstvima Europske unije, a 10 posto financijskih sredstava osigurala je Općina Klana, kao i troškove cjelokupne projektne dokumentacije.

Slavko Gauš, zamjenik načelnice i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice prisjetio se vremena početka izgradnje objekta Vatrogasnog doma DVD Klana. Naime, Vatrogasni dom u Klani otvoren je 1997. godine i do današnjih dana nije bilo značajnijih ulaganja u vanjski dio objekta, izuzev parcijalne zamjene stolarije s južne strane i dogradnje spremišta sa sjeverne strane i potrebna mu je detaljna obnova.

Nadogradnja u fazama

– S gradnjom objekta Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klana započeli smo krajem 80-ih godina i mukotrpno nadograđivali u fazama da bi krajem 90-ih završili s građenjem. Kad smo radili objekt, gledali smo da on bude funkcionalan u pravom smislu te u njemu danas djeluje Multimedijalni centar Klana i teretana, a vatrogastvo je zadržalo samo prizemlje. Nakon toliko vremena, očekuje se da se revitalizira i obnovi, a kvalitetna rekonstrukcija u potpunosti će riješiti sve potrebe korisnika i obogatiti društveni i kulturni život Klane, kaže Slavko Gauš.

Projekt obnove zgrade ima veliko značenje za Klanu, jer se ulaganjem stvaraju i preduvjeti i za društveni razvoj lokalnog stanovništva. Naime, Vatrogasni dom DVD-a Klana nije isključivo namijenjen vatrogascima, već je jedina zgrada na području općine koja je središte društvenog i kulturnog života u Klani i okuplja sve dobne skupine lokalnog stanovništva.

– Usporedno s obnovom zgrade obnavlja se i Multimedijalni centar te se podiže na jednu višu razinu. Jedan od aktualnih općinskih projekata u provedbi je i projekt novih tehnologija za koji smo sredstva dobili prijavom na natječaj Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije. Zaista smo sretni i zadovoljni cjelokupnim ulaganjima u zgradu Vatrogasnog doma jer stvaramo kvalitetan prostor za sve buduće generacije, istaknula je načelnica Šarčević Grgić.

Projekt novih tehnologija

Zadovoljstvo projektom novih tehnologija izrazila je i djelatnica MMC-a Ivana Marinčić.

– Centar je uvijek pratio aktualnosti, štoviše, bio je korak ispred drugih po pitanju objedinjenja različitih sadržaja na jednom mjestu. Društveno neaktivnu godinu iskoristili smo za intenzivnije pozadinsko djelovanje i rad na projektima. Jedan od njih je i projekt novih tehnologija koji je financirala županija i unutar kojeg smo pribavili interaktivni stolić za djecu, pametni digitalni ekran u kombinaciji s pametnim kockama, tablete te prateću opremu, laptop, projektor i bijelu ploču, kazala je Marinčić. Poput mnogih drugih ustanova, MMC Klana zbog epidemioloških mjera i preporuka trenutačno je zaustavio provedbu raznih programa i aktivnosti, a pribavljeni pametni uređaji još uvijek stoje zapakirani u kutijama i čekaju svoje korisnike.

– Ne možemo dočekati vrijeme kada će Centrom opet moći odjekivati dječji smijeh, kada će nas na jednom mjestu moći biti više. I onda još više i više. Ljudi, čuvajte se, a naš projekt, on za sada ostaje u kutijama i čeka neke bolje dane, još bolje nego na kakve smo ranije navikli, poručila je Ivana Marinčić.

Bruna Matičić, Novi list 8. 12. 2020.
Foto: S. Drechler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>