Udružilo se devet turističkih zajednica Rijeke i riječkog prstena

Lani je na ovom području ostvareno oko 925.000 noćenja što znači da je u deset godina turistički promet povećan za čak četiri puta

Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana potpisali su danas u Gradskoj vijećnici gradonačelnici i načelnici gradova i općina Riječkog prstena i Klane. Riječ je, naime, o Sporazumu kojim se na projektnoj, dakle, marketinškoj razini udružuje ukupno devet lokalnih turističkih zajednica, a to su TZG Rijeke, TZG Bakra, TZG Kastva, TZG Kraljevice, TZO Čavle, TZO Jelenje, TZO Kostrena, TZO Viškovo te Općina Klana.Riječ je, naime, o Sporazumu kojim se na projektnoj, dakle, marketinškoj razini udružuje ukupno devet lokalnih turističkih zajednica, a to su TZG Rijeke, TZG Bakra, TZG Kastva, TZG Kraljevice, TZO Čavle, TZO Jelenje, TZO Kostrena, TZO Viškovo te Općina Klana.

Potpisivanje sporazuma video linkom pratili su i Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Tom je prilikom riječi gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Skupštine TZG Rijeke, istaknuo kako je ovim sporazumom dogovorena daljnja suradnja na nizu aktivnosti oko razvoja i promocije turističke ponude ovoh područja. – Isto tako, za globalno i europsko tržište svatko od nas je pojedinačno premali i u marketinškom i u programskom segmentu, i stoga ćemo ovim udruživanjem sigurno bolje i više zajednički djelovati u predstavljanju naše ponude.

A u čemu smo i dosada dobrim dijelom zajednički djelovali, a za što su dobar primjer biciklističke rute, kao i turistički vodič za talijansko tržište u kojem predstavljamo ne samo ovo naše područje, već i čitav Kvarner, kazao je Obersnel.

Državna tajnica Herman je pak podsjetila kako je resornom Ministarstvo kroz novi Zakon o turističkim zajednicama, a koji je na snagu stupio početkom ove godine, ustvari potiče udružavanje lokalnih TZ-a. I to formalno, kao i projektno, odnosno marketinški što je slučaj s Riječkim prstenom i Klanom.

Osim što će zajedničkim radom, razvijanjem zajedničkih projekata i zajedničkim predstavljanjem na tržištima, sve ove turističke destinacije dobiti na vidljivosti i bolje se pozicionirati na tržištu, udruživanje ustvari znači i mogućnost povlačenja sredstava iz fonda resornog Ministarstva.

Naime, Herman je istakla kako u MINTS imaju spremna sredstva za TZ-e koji se udružuju, kao i da je ovo korak bliže tome da djeluju kao prave menadžment kompanije.

– Povezivanje je bitno i stoga što znači i podizanje kvalitete turističke ponude, a turisti ustvari ne poznaju administrativne granice, već samo kAlenka Juričić Bukaricavalitetan turistički proizvod, rekla je državna tajnica.

Inače, ovi su TZ-i neformalno počeli surađivati još 2009. Podsjetivši na dosadašnju suradnju, Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke, ukazao je na podatak kako su te godine svi zajedno imali ostvarenih 230.000 noćenja, dok je lani na ovom području ostvareno oko 925.000 noćenja što znači da je u deset godina turistički promet povećan za čak četiri puta.

Alenka Juričić Bukarica Novi list 28. 10. 2020.
Foto: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>