Treking druženje u Klani

U subotu 7. ožujka u Klani je održana treking utrka ili kako sami sudionici kažu - druženje, budući da su svi koji prođu cijelu stazu pobjednici.

Treking se može definirati kao kombinacija orijentacijskog i planinskog trčanja. Sudionici dobiju kartu sa ucrtanim stazama (obično dvije staze - kraća i duža) sa obilježenim kontrolnim točkama koje moraju proći. Hoda se, trči, planinari, po najrazličitijim terenima i vremenskim uvjetima isključivo uz pomoć zemljopisne karte i kompasa. Vjerojatno malo pomogne i sveprisutni GPS.

Kako izgledaju karta i upute o kontrolnim točkama koje su dobili trkači na klanjskom trekingu, pogledajte ovdje.

Sudionike subotnjeg druženja vrijeme je odlično poslužilo, tako da se prijavilo šezdesetak takmičara, među kojima je bilo i petero naših sumještana: Kristijan i Ines Nelc, Igor Juriša, Nada Zubić i Nenad Rubeša.Zamolio sam Morena Vrancicha, jednog od organizatora da nam reče nešto više o ovom lijepom ali zahtjevnom sportu:

"K.I.T.A. - Kvarnersko istarske treking avanture, to je jedno druženje u šumi; odabere se staza i postave se kontrolne točke. Najčešće su dvije staze, jedna duža, jedna kraća. Te kraće duge su od 10 do 15 km, a duže najčešće 20 do 25 km, i onda ljudi koji su voljni doć, prijave se, dođu, uzmu karte i gube se po šumi svi skupa (ha,ha).Ovdje zapravo uopće nije bitno tko će doć prvi, nego je naglasak na druženju gdje se usput skuplja novac za dobrotvorne svrhe. Danas nas je bilo oko 65, tako nešto. To je prilično velik broj, ali može i bolje. Recimo, prije par godina je na Lisini bilo oko 160 ljudi. Broj varira ovisno o području gdje se nalazimo i o prognozi. Za danas smo tek jučer doznali da neće bit kiše.

Danas je kraća staza imala 10 – 11 km, a duža oko 24 - 26 km, no dužina varira ovisno o tome koliko se tko izgubi, pa dok se vrati na pravi put...

Kontrolne točke postavljene su jučer, a postavili smo ih ja i Goran Miličić, prešli smo nekih 30 km da bismo postavili kontrolne točke za dugu i za kratku stazu, a neke točke nismo postavil, zato jer smo iskoristili neke prirodne stvari; npr. iskoristili smo jednu hranilicu na kojoj se nalazi broj 3, i onda smo jednostavno pitali ljude koji je broj na toj hranilici. Ili npr. pitali smo ih koje je godine osnovano društvo koje je postavilo ploču i renoviralo špinu tamo prema Gumancu. Inače uvijek volim kad se zadaju tako neki prirodni orijentiri.

Godišnje organiziramo desetak ovakvih druženja, s time da ih je prijašnjih godina bilo barem nekoliko na ovom našem području, na Učki, u Gorskom kotaru, a ove godine se je potrefilo da je bila samo jedna u Bribiru i ova u Klani, drugo skoro sve u Istri.

Inače raspored i mnoge druge informacije i obavijesti mogu se vidjeti na K.I.T.A. – blogu. "

Veliku stazu prvi je prošao Andrej Vadija, a kratku Boris Žeželić.

Sve rezultate možete pogledati na K.I.T.A. – blogu, a par slika pogledajte ovdje.

Sandro Princ

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>