Solarna elektrana

Energetski i ekološki iskorak DI Klana: Godišnje proizvedu milijun stolica, a sada na krovu proizvode i – struju

Iako prvo polugodište poslovanja nije slutilo na dobro jer je pad prometa bio jako velik, drugi je dio godine značajno bolji tako da smo u ovoj teškoj i neizvjesnoj godini ipak realizirali jedan od naših najvažnijih razvojnih planova.

Jedinstveno i korisno

Prije tri godine smo 2020. u našim planovima zacrtali kao godinu u kojoj ćemo naše poslovanje učiniti što je više moguće energetski neovisnim te tako uz činjenicu da smo postigli iskoristivost naše bazne sirovine, drvne građe od 99 posto, napraviti još jedan značajni ekološki iskorak, učiniti da i sami damo doprinos očuvanju prirode iz koje dolazi naša najvažnija sirovina – istaknuo je to Miladin Marković, iskusni privrednik koji se godinama nalazi na čelu DI Klana kao i najvažnijih drvnih asocijacija u Hrvatskoj.Plan o kojem govori provodi se ukupno tri godine, a sastoji se od jednako toliko mjera. Prva se odnosi na daljnju robotizaciju pogona lakirnice čime se postiže veća učinkovitost, bolja iskorištenost materijala kao i dodatno udaljavanje radnika iz proizvodnih procesa koji mogu imati utjecaja na zdravlje.Druga je mjera modernizacija rasvjete pri čemu je klasična zamijenjena LED rasvjetom što, kako je poznato, utrošak energije smanjuje i do dvadeset puta.

Ono što je pak iznimno značajno, pa i u cijelosti avangardno na širem riječkom području, posebno kad je riječ o gospodarskim postrojenjima, izgradnja je fotonaponske elektrane. Krovovi pogona DI Klana dobili su solarnu elektranu površine oko 4,5 tisuća kvadrata čime se smanjilo potrošnju konvencionalne električne energije za 20 posto. DI Klana je tako, osim što godišnje proizvede i skoro u cijelosti izveze milijun stolica i sve veći broj stolova, postala i ne baš malim proizvođačem električne energije.– Projekt koji smo proveli sukladan je programu Konkuretntnost i kohezija 2014./2020. Njegov je najvažniji cilj smanjenje potrošnje energije, ali i što je moguća veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Mi smo sve to postigli tako da smo aplicirali, i u tome bili uspješni, na program EU fonda za regionalni razvoj iz kojeg smo dobili 3,58 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,72 milijuna kuna, uvećana za iznos PDV u konačnici doseže 8,4 milijuna kuna, tako da smo razliku nešto veću od tri milijuna kuna uložili iz vlastite akumulacije i kredita. Riječ je o uistinu jedinstvenom i vrlo korisnom projektu jer je prema detaljnim projekcijama što su prethodile investiciji jasno kako će se njezina isplativost realizirati u roku od četiri godine. Korist koju naša 500 kW snažna fotonaponska elektrana donosi za okoliš je nemjerljiva, zaključio je Marković.

Njemačka se okrenula uređivanju svojih domova

S obzirom da se stolice iz DI Klana dominantno prodaju u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, a kod svih navedenih se dogodila dosta neugodna manifestacija širenja koronavirusa i njime izazvanog lockdowna, zatvaranja trgovačkih centara kao i ne baš male psihološke poljuljanosti građanstva kojem je jasno da slijedi i ekonomska kriza, nakon velikog pada prodaje proizvoda DI Klana, iznosio je i do 30 posto, drugo polugodište donosi rast, točnije donosi smanjenje gubitaka.

Po pitanju potrošnje u Njemačkoj je provedeno istraživanje koje je dalo zanimljive rezultate.

– Govorimo li o Njemačkoj, u njoj su izostala turistička putovanja u udaljenije države, ali i sve one europske koje se odvijaju zračnim putem. S druge strane, ljudi su znatno više boravili u svojim domovima tako da su ih u značajnijem broju krenuli preuređivati. S tim smo odgovorima i mi dobili pojašnjenje rasta prodaje, a nadamo se da će se taj trend u uređivanju nastaviti i dogodine. Naravno, za sve ostalo bilo bi nam itekako drago da se vrati u normalu, zaključio je Marković.

(Ne)moguća godina

I tako je nastavljeno sa snažnim ekonomskim porukama upućenim kako najužem okruženju, hrvatskoj drvnoj industriji, tako i cjelokupnom stavu regije u kojoj se DI Klana nalazi, u konačnici i čitavoj Hrvatskoj: proizvodnja je moguća i dohodovna, ali uz preduvjet stalnih investicija u modernizaciju proizvodnje. I ono što posebno dobro djeluje po mentalno zdravlje svih nas – proizvodnja i dohodak su mogući čak i kad je godina – nemoguća.

Novi list, 30. 11. 2020. Edi Prodan
Foto: Marko Gracin

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>