Rokova

Klanjci proslavili svoj dan: “Ni epidemija nas nije ugrozila”

KLANA – Tko bi ikada bio pomislio da će broj uzvanika na ovakvoj jednoj sjednici trebati biti ograničen, da jedan od drugoga moramo držati razmak, da nam iz tog razloga naš Pjevački zbor neće moći otpjevati himnu?No, svi smo postali svjedoci pojave pandemije kakvu svijet ne pamti. Izuzetno mi je drago da uopće imamo priliku biti ovdje zajedno na istom mjestu, jer kada se vratimo samo par mjeseci unazad, sjetit ćemo se da djeca nisu zajedno sjedila u školskim klupama, da se vjernici nisu mogli okupljati na misnim slavljima, da je čak na posljednji ispraćaj smio doći samo najuži krug rodbine, da nismo neopravdano smjeli napuštati svoju jedinicu lokalne samouprave.

Odgovorno ponašanje

– Danas, 16. kolovoza, Općina Klana slavi svoj dan i svima je znano da je Rokova središnja manifestacija u našem kraju koja obiluje najrazličitijim sadržajima, a ove godine se, eto, silom prilika obilježava isključivo misnim slavljem i ovom svečanom sjednicom.No, nakon konzultacija s HZJZ-om i Stožerom procijenili smo da je pod cijenu zdravlja zapravo jedino odgovorno privremeno odustati od sadržaja koji podrazumijevaju javna okupljanja i druženja.Moramo biti sretni što se u našem kraju do sada nismo morali »boriti« s koronavirusom i ničim ne želimo izazvati takvu mogućnost. Ponosni smo na svoje prošle Rokove s prepunim platoom ispred Vatrogasnog doma, na sve programe na Gradini, smatramo da su kulturni i zabavni programi izuzetno važni i potrebni, no naše će vizije javnog društvenog života morati počekati neka bolja vremena.

Nismo se, nažalost, našli u situaciji da otkažemo samo Rokovu i Ljetne večeri na Gradini. Naš Multimedijalni centar nije mogao proslaviti punih 15 godina djelovanja kako bi priličilo, nije održan kulturno-znanstveni skup Dani dr. Matka Laginje – kazala je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Klane načelnica Željka Šarčević Grgić.

Istaknula je kako je dobro i pozitivno što zbog epidemije koronavirusa ne pate ostali poslovi, projekt izgradnje reciklažnog dvorišta napreduje izuzetno dobro, projekt Zaželi provodi se sukladno planu, nakon obrađene Klane nastavljeno je provođenje katastarske izmjere za Studenu.

– Uz veliku pomoć Županije nabavkom kombija omogućili smo sigurniji prijevoz učenika do škole i otvorili jaslice u sklopu vrtića, to je povijesna činjenica, budući da je u Klani prvi put u vrtić krenula jaslička skupina. Prvi put je u dugoj povijesti naše škole isto tako počeo djelovati produženi boravak. Ulaganje u djecu i mlade izuzetno nam je važno, tako da smo nastavili i sa stipendiranjem darovitih učenika, studenata i sportaša.

Od ulaganja u zdravstvo ističemo početak obnove ambulante u Klani, važno je i financiranje preventivnih liječničkih pregleda za sve mještane, a prošli smo mjesec dobili i pola milijuna kuna za projekt Čuvajmo zdravlje pomoću kojeg će se u idućoj godini provoditi različite aktivnosti za očuvanje zdravlja.

U sklopu projekta Zaželi devet gerontodomaćica skrbi o 41 korisniku s područja općine Klana. Gerontodomaćice im pomažu u obavljanju kućanskih poslova, pomažu im u socijalizaciji, nabavljaju kućanske namirnice i potrepštine te im i samim svojim društvom olakšavaju svakodnevicu.

Brojni projekti

– Realiziran je projekt WiFi4EU te su sva naša mjesta dobila mogućnost korištenja besplatnog interneta na javnim mjestima, a jedan od bitnih projekata koji smo planirali započeti u tekućoj godini je i dugoželjeno natkriveno boćalište na području naše općine. Dok se ne realiziraju ovakvi veći programi, Općina svakako podržava djelovanje udruga na druge načine.

Tako je primjerice Nogometnom klubu Klana za potrebe održavanja igrališta kupljena nova kosilica, a Općina je izdvojila i najveći dio sredstava za novi sustav navodnjavanja terena koji je sada u funkciji, rekla je Šarčević Grgić, podsjećajući nazočne kako Općina aktivno radi i na drugim zahtjevnim projektima – proširenje groblja, interpretacijski centar Claustre u Studeni za koji se čeka međunarodni natječaj, a također je, u suradnji s PGŽ-om, prijavljen i projekt Dnevnog centra za starije osobe u bivšoj klesariji u Zatrepu.

Općina Klana pred potpisivanjem je ugovora za projekt Povežimo se baštinom, zahvaljujući kojem bi kaštel Gradina trebao dobiti dekorativnu rasvjetu i opremu i zasjati u punom sjaju.

Na natječaju Ministarstva EU fondova i Primorsko-goranske županije smo dobili oko 250 000 kuna za obnovu krovišta kinosale u Klani, a čekamo i ishod natječaja za obnovu stolarije u istoj, kazala je načelnica, dodajući kako proračun Općine Klana za 2020. godinu iznosi 15.937.539 kuna, dva milijuna više nego onaj prošlogodišnji, poglavito radi izgradnje reciklažnog dvorišta, obnove Vatrogasnog doma, obnove kina Radnik te projekta Zaželi.

Šarčević Grgić pohvalila se činjenicom kako je Općina Klana i prošle i ove godine dobila ocjenu izvrstan za transparentnost proračuna.

Dragoljubu Cvjetkoviću Nagrada Općine posmrtno

Na sjednici su podijeljene nagrade Općine Klana za 2020. godinu, a posmrtno je nagrada namijenjena Dragoljubu Cvjetkoviću za izniman osobni doprinos sportskom odgoju i obrazovanju niza generacija s klanjskog područja i promidžbu Općine Klana. Ivanka Štemberger dobila je Nagradu Općine Klana za predano i uzorito djelovanje u području zdravstvene skrbi i zaštite, a vlč. Jura Moguš za izniman doprinos njegovanju vjerskog života na području Općine Klana. Juraj Štokom učenik je generacije školske godine 2019./2020.

Nagrađeni su i vlasnici najljepših balokona i okućnica – Marija Iskra, Lisac 7, za najljepše uređen balkon te Renata Iskra, Podstrmac 8, Diana Juriša, Kalužica 32, obitelj Valenčić, Lisac 13, obitelj Vlaše, Studena 95 i Anita Afrić, Klana 216, za najljepše okućnice. 

Novi list, 16. 08. 2020. Sanja Gašpert
Foto: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>