Dan Općine

Reducirano slavlje: Klana je otkazala Rokovu da ostane “korona free” zona

KLANA – Vrlo značajan dan za Općinu Klana je 16. kolovoza. Taj dan, dan sv. Roka, Općina Klana proglasila je svojim danom i već ga dugi niz godina tradicionalno obilježava najraznovrsnijim sadržajima.Bilo je nezamislivo da ljeto u Klani prođe bez Rokove, no situacija s koronavirusom dovela je do toga da će ovogodišnji dan Općine Klana proći u nevjerojatno reduciranom izdanju, samo s onim sadržajima u kojima je moguće u potpunosti ispoštovati upute i preporuke HZJZ-a.

Priznanja zaslužnima

U nedjelju, 16. kolovoza, bit će održana misna slavlja u crkvici sv. Roka i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Klana na kojoj će biti nagrađeni učenik generacije Juraj Štokom, vlč. Jura Moguš za doprinos njegovanju vjerskog života, Ivanka Štemberger za predano i uzorito djelovanje u području zdravstvene skrbi i zaštite i posmrtno Dragoljub Cvjetković za doprinos sportskom odgoju i obrazovanju niza generacija s klanjskoga područja i promidžbu općine Klana. Priznanja će biti dodijeljena i dobitnicima najljepših okućnica i balkona.

Bit će to prilika da se prisutnima na posljednjoj svečanoj sjednici u ovom mandatu obrate predsjednik Općinskog vijeća Igor Iskra i načelnica Željka Šarčević Grgić.

Načelnica nije mogla sakriti svoje razočaranje zbog situacije koja je i Klanu nenadano zadesila i poremetila planove te nepovoljno djelovala na organizaciju društvenih, javnih zbivanja.

– Jako sam tužna što ovogodišnja Rokova neće biti onakva na kakvu smo svi navikli, sadržajno bogata. No, nakon konzultacija s HZJZ-om i Stožerom Civilne zaštite PGŽ-a, procijenili smo da bismo zapravo trebali biti sretni što se u našem kraju do sada nismo morali boriti s koronavirusom i ničime ne želimo izazvati takvu mogućnost. Ponosni smo na svoje prethodne Rokove s prepunim platoom ispred Vatrogasnog doma, na sve programe na Gradini, smatramo da su kulturni i zabavni programi izuzetno važni i potrebni, no naše će vizije javnog društvenog života morati pričekati neka bolja vremena, kaže nam klanjska načelnica.

Realizacija planova

No, nije sve tako crno i sretna je što ne pate ostali poslovi, pa, primjerice, projekt izgradnje reciklažnog dvorišta napreduje izuzetno dobro, projekt »Zaželi« provodi se sukladno planu, nakon što je obrađena Klana provodi se i katastarska izmjera za Studenu… a to je samo dio onoga što je načelnica zacrtala na početku svoga mandata.

– Teče posljednja godina ovog mog mandata i zadovoljna sam ostvarenim u odnosu na planirano. Od protekle Rokove do sad pokrenuli smo jasličku skupinu u vrtiću, omogućili produženi boravak u školi, založili se za nabavu kombija za prijevoz školske djece i dobili ga, nastavili sa stipendiranjem darovitih učenika, studenata i sportaša, obnovili dječja igrališta, a prethodno smo i povećali naknadu za novorođenčad i još dosta toga. Nije bilo tijekom protekle godine, ali ponovno smo počeli izdavati Glasnik Općine Klana, pokrenuli smo mnoštvo kulturnih događaja od čega su se najviše istaknule Ljetne večeri na Gradini, ulagali u sakralne objekte, starijima i nemoćnima omogućili pomoć u kući… i uključili se u mnoštvo drugih projekata koji čekaju svoj red za realizaciju kao što su obnova Vatrogasnog doma u Klani, stare škole u Studeni i kinosale. Sve spomenuto vrlo je značajno za poboljšanje kvalitete života naših mještana, što je bila moja osnovna vodilja kad sam se prije tri i pol godine odlučila kandidirati za načelnicu, kaže Željka Šarčević Grgić.

Novi list, 13. 08. 2020. Biljana Savić
Foto: V. Karuza

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>