Tradicionalna manifestacija

Velika gastro fešta: Kuhanim i suhim k(l)obasicama nahranili Klanjce i njihove goste

Kobasice je donijelo 24 natjecatelja koji su na tanjurima poslužili 19 kuhanih i 16 suhih kobasica, a njih su ocjenjivali natjecatelji međusobno, uz nekoliko pomagača iz publike

KLANA - Ovo je bila prava fešta u Klani. Kinosala ugostila je gotovo sve stanovnike Klane, samo oni koji imaju gripu nisu došli, tako ni načelnica Željka Šarčević Grgić, a svi ostali bili su parićani za gastrofeštu od klobasic »K(l)obasica našega kraja«, njoke s gulašom od divljači, predobre kolače i piće. Za brojne je Klanjce ovo najvažniji dan u godini, važniji od Rokove, a o tome kako ova manifestacija raste iz godine u godinu, a tek joj je treći rođendan, najzornije svjedoči njezin naziv - prvo se zvala »K(l)obasica klanjskega kraja«, a sada »našega kraja«.- Pustili smo da se širi, tako ove godine imamo i jednog natjecatelja iz Italije pa možemo reći da je i međunarodna manifestacija. Uglavnom, trebaš imati neku vezu s Klanom, ili po rođenju, ili po punici, ili po ljubavi prema Klani, a svakako prema kobasicama, kako bi postao natjecateljem, kazao nam je organizator Dušan Štemberger.

I tako je svoje kobasice na oči suda donijelo 24 natjecatelja - 19 kuhanih i 16 suhih. Svi posjetitelji bili su sretnici, jer svi su oni činili ocjenjivački sud za kušati i ocjenama 1, 3 i 5 ocijeniti suhe kobasice, a na poleđini papirića napisati svoj broj telefona.Sretnik čiji su papirić kasnije nasumično izvukli dobio je pregaču i dva kilograma kobasica.

Kuhane kobasice ocjenjivali su natjecatelji međusobno uz nekoliko pomagača iz publike. U obje kategorije najbolji su dobili zlatne, srebrne i brončane pretle. Za one koji ne znaju, to je drvo o koje se vješaju kobasice.

Pokrovitelj manifestacije je Općina Klana, a organizatori - DVD Klana, Boćarski klub Sv. Rok Klana i Pjevački zbor »Matko Laginja«, a goste je zabavljala grupa Žažara.

Novi list, 7. 2. 2020. Biljana Savić
Foto: Vedran Karuza

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>