Nakon 19 godina predane službe

Velečasni Jure Moguš održao oproštajnu misu

Nakon gotovo punih 19 godina službovanja u Klani i Šapjanama, u zasluženu mirovinu odlazi velačasni Jure Moguš, svećenik i čovjek koji je uvijek znao pružiti riječ utjehe potrebitima.Iako zadnjih nekoliko godina i sam bolestan, sa više teških dijagnoza, uvijek je pošteno vršio službu Božju. Tijekom svih tih godina mnoge je naše župljane krstio, pričestio, oženio, no nažalost, najviše ih je ispratio na vječni počinak. Skupa se s nama veselio i tugovao.

U nedjelju se velečasni Jure na oproštajnoj misi zahvalio vjernicima i svima koji su mu na bilo koji način pružili materijalnu i duhovnu podršku u njegovom svjetovnom i duhovnom radu.

Velečasnog Juru pozdravili su monsinjor Petar Zeba i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, a u ime vjernika naše župe dirljivim riječima pozdravio ga je predsjednik Crkvenog vijeća Lucijano Raspor:

"Poštovani gospodine župniče i dragi Klanjci;
ovom prigodom opraštamo se s našim župnikom, velečasnim Jurom Mogušem koji odlazi u zasluženu  mirovinu. Velečasni Jure kao svećenik počeo je služiti u Ogulinu, nakon čega postaje župnik u Krasnu i Kuterevu, potom u Župi Lipa kod Duge Rese, zatim kao župnik Drage i Krasice, te 19 godina do danas župnik Klane i Šapjana.
Koncilska enciklika Presbyterorum ordinis kaže: Svećenik se uzima od naroda i postavlja za pastira duša svoga naroda. Tako ste i vi gospodine župniče ponizno i poslušno služili crkvi i svome narodu pune 44 godine bez velike buke i isticanja. Došlo je vrijeme počinka bar od oficijelne službe, jer svećenikom se nikada ne prestaje biti.
U ime svih vjernika Klane izričem vam jedno veliko hvala.
Bili smo zadovoljni vašom spremnošću da nam posvetite sebe i vrijeme za naše vjerničke potrebe. Zbog toga možete mirno svima pogledati u oči.
Iako stoji i ona : „Još se nijedan nije rodio tko bi cijelom svijetu ugodio“.
Nastavite i dalje, u tihoj molitvi biti uz svoj narod, a ne zaboravite ni nas Klanjce.
Poznata nam je vaša paradigma koju je izrekao pjesnik Izidor Poljak: „Kuda koracam hoću da bacam iskre božanske ljubavi, jer neću da moji dani proteku mračni u tihu lijeć se rijeku“.
Dragi velečasni Jure još jednom Vam od srca hvala. Ovaj skromni dar neka Vas trajno podsjeća na nas koji smo vas poštovali, a vi nam vjerno služili.
Na mnoga nam ljeta živio.
"

Nakon mise zahvalni župljani priredili su na terasi caffe bara "Škulja" mali domjenak, a nekoliko fotografija možete pogledati ovdje.

Sandro Princ

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>