Žongliranje jezicima:

U Klani održan bilingvalni znanstveni kamp

Bilingvalni znanstveni kamp, na hrvatskom i engleskom jezijku, nudi edukativno-znanstveni program uz pregršt zabavnih i kreativnih aktivnosti za djecu od 6 do 10 i od 11 do 14 godina. Održava se u predivnom prirodnom ambijentu Klane gdje djeca od 9 do 16 sati borave u prirodi i planinskoj kući

KLANA - Jedva smo ih dozvali da ih okupimo za zajedničku fotografiju, ali ne zato što su igrali igricu za kompom ili skrolali po mobitelu. Pedesetak djece je na jednoj klanjskoj ledini učilo, pričalo na engleskom, izrađivalo kišometar, izvlačilo DNA iz banane i nerado napustilo »posao« kad smo ih pozvali da se okupe za fotografiranje. A kad su to odradili, za nekoliko sekunda već su bili na istim pozicijama kao prije fotografiranja. Zanimljivo učenje i zanimljiv posao ne može čekati. S učiteljicom Anjom Rumac, pričaju samo na engleskom jeziku, i to o znanosti. Jer, to je Bilingvalni znanstveni kamp. Već četvrtu godinu za redom gostoprimstvo ovom projektu pruža Općina Klana, jer su, kako kaže načelnica Željka Šarčević Grgić, prepoznali vrijednost koju djeca dobivaju ovakvim načinom učenja i zabave koji su osmislile profesorice Anja Rumac i Sanja Jelinić Soldatić. Budući da su organizatorice, idejne začetnice i autorice ovoga programa Sanja kao vlasnica »Matematičkog svijeta« i Anja, inače predsjednica Centra za inovacije u edukaciji Coningenium, praktički Matematicki svijet i Centar za inovacije u edukaciji Coningenium zajednički organiziraju ovaj projekt.Praksa umjesto teorije

– Ovdje im je lijepo, uče neopterećeni školom, sve aktivnosti organizirane su kroz igru i pokuse, jer djeci je tako najlakše učiti. Riječ je o novim metodama podučavanja (Coningenium metoda) kojima želimo postići da djeca izađu iz školskih okvira, da kritički razmišljaju i logički zaključuju, te da zavole engleski, matematiku i znanost koje nas okružuju, da postanu znatiželjna, da propitkuju svijet oko sebe i razvijaju svoj potencijal. Ovim kampom želimo popularizirati znanost, jer znanost je je svuda oko nas, da je djeca zavole jer nema svaka škola jednake uvjete za izvođenje pokusa, pa je to često samo teorija, a ne praksa. Ovdje svako dijete ima jednake mogućnosti za sudjelovanje u pokusima i uči iskustveno. Cijeli kamp je dvojezičan. Komuniciramo i na hrvatskom i na engleskom, to je praktički žongliranje između jezika, kaže nam Anja, a uz nju i Sanju, u kampu sa 50 osnovnoškolaca iz različitih riječkih škola svakodnevno boravi još 7 profesora i 8 profesora i asistenata s Fakulteta za biotehnologiju u Rijeci. Više od polovice polaznika dolazi u kamp već četiri godine, što je pouzdan znak koliko im je tamo lijepo, a Sanja i Anja kažu kako se ne oglašavaju marketinški, već preporuke idu usmenim putem.

Za sve polaznike organiziran je prijevoz s Delte i povratak u Rijeku, a kamp traje pet dana.

Službenijim izričajem, Bilingvalni znanstveni kamp nudi edukativno-znanstveni program uz pregršt zabavnih i kreativnih aktivnosti za djecu od 6 do 10 i od 11 do 14 godina. Cjelodnevni ljetni kamp održava se u predivnom prirodnom ambijentu Klane gdje djeca od 9 do 16 sati borave u prirodi i planinskoj kući, a vrijeme provedeno u prirodi im je ispunjeno brojnim edukativnim, znanstvenim i zabavnim aktivnostima. U razdoblju visoke tehnologije, završetkom školskih obaveza djeca više vremena provode igrajući kompjutorske igre i gledajući televizijski program, stoga je želja organizatora bila osmisliti kamp u kojem bi djeca provodila više vremena u prirodi. Namjera stručnih voditelja je da djeca kroz ciljane aktivnosti usvoje širi spektar novih sadržaja, potiču njihovu znatiželju, ali i komponentu socijalizacije i stvaranje novih prijateljstva.

Intelektualni razvoj

Bududi da je riječ o bilingvalnom znanstvenom kampu, aktivnosti koje vrsni profesori i edukatori provode odvijaju se na engleskom i hrvatskom jeziku što doprinosi bržem i lakšem usvajanju znanja. Mentalni i fizički razvoj djeteta u toj dobi vrlo je važan te se ne smije zapustiti ili prepustiti slučajnosti, stoga je program kampa pomno osmišljen i razrađen kako bi se kod djeteta potaknuo intelektualni razvoj, kreativnost, maštovitost, kritičko razmišljanje i logičko zaključivanje, mentalnu fleksibilnost i superiornost u formiranju koncepata, ali i znatiželju i želju za usvajanjem novih znanja i vještina. Kreativnosti, učenje matematike i engleskog jezika na nov i inovativan način pružaju potpuni razvoj intelektualnih sposobnosti u poticajnoj i kreativnoj sredini. A osim svega toga, djeca se bave i rekreacijom.

– Općina Klana već četvrtu godinu za redom podupire bilingvalni znanstveni kamp, prije je bio na Liscu u lovačkoj kućici, sad u privatnom objektu, na prekrasnoj poziciji, u hladovini, blizu je potočić. To smo prepoznali kao jako korisno za djecu, pa Općina Klana u suradnji s našim mještaninom koji je ustupio prostor, sufinancira hranu, a ustupili smo im i stolove. Prepoznajemo važnost bavljenja s djecom i dalje želimo to podupirati i drago nam je da su našu općinu prepoznali kao lokaciju, kaže klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.

Novi list, 08. 07. 2019. Biljana Savić
Foto: Marko Gracin

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>