Potpora i pomoć

''RUKE POMAŽU'' Viškovo i Klana u važnom projektu: Posao će dobiti 15 gerontodomaćica

KLANA /VIŠKOVO Predstavnice Općina Viškovo i Klana danas su novinarima predstavile projekt »Ruke pomažu« kojim je predviđeno zapošljavanje šest žena gerontodomaćica koje će pružati potporu i pomoć za 26 korisnika na području općine Viškovo, dok će s područja općine Klana zahvaljujući ovom projektu zaposliti 9 gerontodomaćica za 37 korisnika.Za kvalitetu života

– Ovaj je projekt od velike važnosti za općinu Klana, čija su naselja prostorno raštrkana, a nažalost, stanovništvo je sve starije i pomoć starim ljudima je neophodna. Zapošljavanjem gerontodomaćica uvest će se u tržište rada žene kojima to dosad nije uspjelo, a starijim građanima poboljšat će se kvaliteta života, kazala je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić, naglasivši da će produžiti natječaj koji završava danas, a javile su se samo tri kandidatkinje. Općina Viškovo nema takvih problema, jer kako je kazala načelnica Sanja Udović, stiglo je dovoljno prijava.

– Bilo mi je zadovoljstvo potpisati ovaj ugovor u Ivanić-Gradu s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava – kazala je Udović i naglasila da ovaj projekt vrijedan 2.715.572,50 kuna stopostotno financira Europski socijalni fond. Osim gerontodomaćica, u ovom projektu bit će zaposlen i voditelj, a i Klana i Viškovo dobit će potporu za bicikle koje će koristiti gerontodomaćice. Gerontodomaćice će imati neto plaću od 3.000 kuna te plaćen prijevoz u visini mjesečne karte za 2. odnosno 4. zonu, a zaposlenje će im trajati 24 mjeseca – kazala je Udović. Naglasila je i da će prije zaposlenja gerontodomaćice proći 160 sati obuke za gerontodomaćicu, od čega polovicu teorijskog dijela, a polovicu praktične obuke, a proći će i tečaj osnova informatike.

Od 4 do 7 korisnika

Svaka gerontodomaćica imat će minimalno četiri, a maksimalno sedam korisnika koje će obilaziti, neke svakodnevno, a neke po potrebi, donositi im lijekove i namirnice, voditi ih gdje treba i pomagati u čemu treba.

– Prednost ovoga projekta je u tome što uključuje u tržište rada žene koje se redovnim putem nisu mogle uključiti, kazala je Udović. Žene koje se mogu javiti na natječaj trebaju imati više od 50 godina, maksimalno obrazovanje može im biti srednja stručna sprema te su prijavljene na Zavod za zapošljavanje. Nositelj projekta je Općina Viškovo, a Općina Klana je u ulozi partnera. Obavezni partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb Rijeka.

Novi list, 06. 03. 2019. Biljana Savić
Foto: Roni Brmalj

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>