Akcija mladih: Katastrofalno stanje sigurnosti

Tražimo hitno otvaranje policijske postaje za Viškovo, Kastav i Klanu

RIJEKA Ubojstvo, pokušaj ubojstva, te svakodnevni vandalizam na području Općine Viškova i Grada Kastva osnovni su motiv za press konferenciju koju je danas održala Akcija mladih. Katastrofalno sigurnosno stanje i porast vandalizma traže hitnu reakciju svih nadležnih službi i tijela, ističu.

- Na području Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana realan broj stanovnika bliži se brojki od 40.000 ljudi, a takva kritična masa ljudi, veliki prirast i doseljavanje zahtjeva hitno otvaranje policijske postaje za to područje.



Nadležna policijska postaja za Kastav, Viškovo i Klanu danas je I. policijska postaja koja se nalazi u centru grada Rijeke i vrijeme odaziva na intervenciju ako ne postoji patrola na tom području preveliko je za kvalitetnu prevenciju i intervenciju. U rješavanje ovog problema trebala bi se zajedničkim snagama uključiti sve zainteresirane strane, odnosno ovlašteni predstavnici Kastva, Viškova i Klane.

Trenutačno treba otvoriti komunikaciju s Ministarstvom unutarnjih poslova da se izvide sve moguće opcije, a s druge strane zainteresirane jedinice lokalne samouprave moraju ponuditi rješenja MUP u obliku adekvatne lokacije za zajedničku policijsku postaju pa čak i pokretanje projekta kojim će se osigurati lokacija za izgradnju stanova u okviru programa poticajne stanogradnje kojim bi se omogućilo novo zaposlenim djelatnicima policije rješavanje stambenog pitanja na ovom području, ističu Bojan Kurelić i Davor Jurčić.

Osim represije trenutačno stanje s vandalizmom na području Kastva i Viškova šalje i jasnu poruku nadležnim institucijama da mladi na ovom području nemaju adekvatnih programa, inicijativa i projekata za kvalitetno ispunjenje svog slobodnog vremena, dodaju.



- Ne postoji programi za mlade, prostori namijenjeni mladima kao ni projekti usmjereni na realizaciju njihovog slobodnog vremena. Ako uzmemo u obzir da su Grad Kastav i Općina Viškovo jedince lokalne samouprave s možda najvećim prirastom stanovništva, a Općina Viškovo osim što je u prosjeku starosti stanovništva jedna od najmlađih trenutačno je i brojem stanovnika daleko najveća općina u Republici Hrvatskoj jasne su potrebe za realizaciju projekata za mlade.

Osim konkretnih projekata za realizaciju slobodnog vremena za mlade treba jasno upozoriti i da ne postoje adekvatni uvjeti na ovom području koji se tiču osnovnih parametara za mjerenja kvalitete života. Pa tako Općina Viškova i Grada Kastav nemaju dovoljno mjesta u vrtićima, a Općina Viškove nema produženog boravka u osnovnoj školi a ni pedijatra ni ginekologa. Dom zdravlja u obje ove jedinice lokalne samouprave je na žalosnoj razini, ističu Kurelić i Jurčić.

Kako bi osim kritike ponudili i konkretna rješenja, vijećnici Akcije mladih na idućim sjednicama gradskih i općinskih vijeća predložit će konkretne mjere kojima bi se osigurala dodatna sredstva za realizaciju gore navedenih projekata i inicijativa, najavljuju.

- Racionalizacijom javnih servisa i usluga može se doći do znatnih ušteda u poslovanju jedinica lokalne samouprave pa ovim putem predlažemo i konkretne mjere suradnje tih JLS koji bi se osigurala dodatna sredstva. To su:

- izgradnja zajedničkog Doma zdravlja

- spajanje turističkih zajednica Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana 

- zajedničko ulaganje u dovršetak projekta groblja koji se nalazi na samoj granici između Kastva i Viškova

- zajedničko upravljanje i vlasnička struktura u komunalnom društvu

- zajednički model suradnje u rješavanju problematike predškolskog i školskog odgoja

Ove mjere su prvi koraci prema maksimalnoj racionalizaciji javne uprave i zajedničkoj suradnji JLS koji jedini mogu omogućiti podizanje standarda građana na području Kastva, Viškova i Klane, zaključuju Bojan Kurelić i Davor Jurčić.

Autor: Portal Novilist.hr 12. lipnja 2019.

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>