Klobasica klanjskiga kraja

Fešta od klobasic po drugi put va Klani

U petak 1. veljače, u klanjskoj kino dvorani je po drugi put organizirana fešta od klobasic – Klobasica klanjskiga kraja.

Za razliku od prošle godine, kada je feštu spontano organizirala nekolicina entuzijasta na čelu sa pok. Robertom Dirakom, ove godine organizaciju preuzimaju DVD Klana, Općina Klana i MPLZ Matko Laginja iz Klane, tako da je ova lijepa fešta od lanjskoga „Homo provat“ dobila jednu novu, višu dimenziju.U grijanoj sali postavljeni su šank, klupe i stolovi na kojima su posjetitelje dočekali kanapei sa zapeštom , što je već pri samom ulasku u salu obećavalo ugodnu atmosferu i toplinu (ne samo iz radijatora).

Kobasice su spremane na pozornici, a u prvom planu bilo je platno na kojem su se projicirale slike sa većine događanja u Klani od lanjske Fešte od klobasic, pa do danas. Za dobru atmosferu u sali pobrinuli su se članovi tamburaškog KUD-a Žažara iz Zlobina uz svesrdnu pomoć klanjskoga pjevačkog zbora.

Ove godine je u kategoriji suhe kobasice prijavljeno 13 takmičara, a u kategoriji kuhana kobasica 16.

Novost je bila i u načinu ocjenjivanja; suhu kobasicu mogli su probati i ocijeniti svi posjetitelji, a kuhanu samo natjecatelji i nekolicina gostiju koje je odabrao organizator.

U kategorij Suha kobasica ove godine prvo mjesto (Zlatnu pretlu) osvojio je Marijo Gržinčić Tamburaš, drugo mjesto Anastazija Gržinčić, a treće Andrej Piković.

U kategoriji kuhana kobasica prvo mjesto pripalo je Andreju Pikoviću, a drugo i treće mjesto su sa istim brojem osvojenih bodova dijelili Mateo Milković i Guido Poščić, tako da je odluka pala tek u "pripetavanju".

Iako danas prevladava besparica, organizator je ipak za sve posjetitelje (planirano za 200 ljudi) pripremio klobasice i zelje koje su sponzorirali Općina Klana i mesar Valter Štemberger, a skuhala je Marta Maračić iz Laz. Na kraju su članice pjevačkog zbora podijelile i tradicionalna klanjska puhanja koja je pripremila Ivanka Medvedić Krakova.

Malo slika od ove lijepe domaće feštice pogledajte ovdje.

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>