Na izložbi su, između ostalog, predstavljeni brončani predmeti neđeni na predjelu Malinica, kao i ostaci crkve sv. Magdalene

Klanjski kraj pred 400 i više lit

KLANA Igor Štemberger u srpnju ove godine krenuo je brati gljive i u nedaleko od Klane u predjelu Malinica našao brončane predmete.

Predsjednik Katedre Čakavskog sabora - Društva za povjesnicu Klana Anton Starčić kaže da je ovo društvo odmah obavijestilo Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci o vrijednim nalazima, usmenim i pisanim putem obavijestili su i Konzervatorski zavod u Rijeci.

- Odmah drugi dan došli su arheolozi iz Rijeke i tijekom tri dana na ovome lokalitetu pronašli 15 kilograma brončanih predmeta. Oni su sada na obradi i nalaze se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja - kaže Starčić i pripovijeda o još jednom važnom arheološkom nalazištu na klanj-skom području, čijem otkrivanju je i sam svjedočio.

- U lipnju ove godine smo moj brat Ivan Starčić i ja pet kilometara sjeverno od Klane u predjelu Mandalena pronašli temelje neke građevine, za koju se kasnije ispostavilo da je to crkva sv. Magdalene koja datira iz 14. stoljeća. Ispostavilo se i to da je na tom području bilo selo s pet, šest kuća, koje se zvalo Paka i imamo dva pisana dokaza da je 1650. godine to selo postojalo, a navodno su se stanovnici, Pačići, iselili negdje preko Učke.

U dosluhu sam s povjesničarima iz Pule jer možda nađemo neku poveznicu s obzirom na to da južno od Žminja postoji selo Pačići, pripovijeda Anton Starčić.

A sve je to predstavljeno na izložbi »Klanjski kraj pred 400 i više lit« u kinodvorani u Klani, koja je postavljena u organizaciji Katedre Čakavskog sabora - Društva za povjesnicu Klana.

Na izložbi su svi podaci dosad poznati vezani uz bivše selo Paka, prikazana je kraća povijest Škalnice, registar kolona augustinskog samostana sv. Jeronima u Rijeci iz 1576. godine za naselja Studenu i Lisac, zatim nalazi iz Gradine, pa povijest vladara Klane i puno toga što zaista vrijedi pogledati, tim više što se Anton Starčić zaista potrudio i praktički sam postavio ovu izložbu.

Slike možete pogledati ovdje.

Novi list, Biljana Savić
Foto: S. Ježina

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>