U Klani sve u znaku gljiva

Ukusni šumski plodovi privukli posjetitelje

KLANA Proteklog vikenda u Klani je sve bilo u znaku gljiva: održana je tradicionalna Gljivijada, manifestacija koja se održava posljednjeg vikenda u rujnu i koja »slavi« ovu namirnicu.Ideja o organizaciji ovakve manifestacije rodila se još 2002. godine, te se održavala neprekidno do 2011. godine. Onda je uslijedila pauza - da bi se opet s time krenulo 2017. godine, kad se uz tradicionalne sadržaje, a što uključuje izložbu gljiva, predavanje o gljivama, degustaciju jela od gljiva i popratni kulturni program (ove godine to je bio nastup ženskog zbora KUD -a Učka) uvodi natjecanje u kuhanju kotlića od gljiva.

Kao i prošlih, tako je i ove godine za sve sudionike kotlića Općina Klana osigurala gljive (to su ovog puta bili vrganji) i luk dok je drvo za ogrjev donirala DI Klana.

Cilj cijele priče da se kroz gljive promovira Klana, čije su šume bogate ovom rado viđenom namirnicom na tanjuru, saznali smo od načelnice Općine Klana Željke Sarčević Grgić.

U subotu svoje kulinarske snage u pripremanju kotlića od vrganja odmjerilo je 17 ekipa, a najbolji su nagrađeni suvenirima te novčanim bonovima (ovisno o plasmanu) u iznosima od 300, 200 i 100 kuna.– Mi smo ovdje prvi put i jako nam se sviđa, rekao nam je Branko Hader iz Kastva, jedan od sudionika kotlića. Doći ćemo i sljedeće godine. Uglavnom u naš kotlić otišlo je dva kilograma vrganja, jedno kilo luka, zatim ulja, mažuran, peršin, češnjak, a ostalo je tajna. Ma, ja sam sav u gljivama i volim ih pripremati, rekao nam je Branko Hader.

Inače, Gljivijada je započela još prošlog petka predavanjem na temu »O uzgoju gljiva«, a što se održalo u Multimedijalnom centru. Spomenimo i izložbu jesenskih gljiva, koja se u kinodovrani može pogledati još danas od 10 do 18 sati.

Novi list, 30. 09. 2018. Ljiljana Hlača
Foto: Ivica Tomić

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>