KANDIDATKINJA SDP-PGS-HSS:

ŽELJKA ŠARČEVIĆ GRGIĆ Klanjci neće plaćati katastarsku izmjeru

Katastarsku izmjeru podržavam, smatram je nužnim projektom koji treba provesti. Klani je potreban Turističko informativni centar, te nastavak započetih kapitalnih projekata, kao što su radne zone, bolnice za rehabilitaciju u staroj klanjskoj vojarni.

KLANA Željka Šarčević Grgić, kao kandidatkinja koalicije SDP-PGS-HSS u prvom krugu odnijela je pobjedu na izborima za čelnog čovjeka Općine Klana. S dosadašnjim načelnikom, HDZ-ovim Matijom Laginjom sučelit će se u nedjelju u drugom krugu, a uvjerena je da je Klana zrela za promjene i prvu načelnicu u svojoj povijesti.– Očekujem pobjedu u drugom krugu. Unatoč tome što je bilo pet kandidata za načelnika i šest lista za Vijeće, dobila sam uvjerljivo najveće povjerenje birača.

Može li podrška dviju nezavisnih lista, Igora Iskre i Valtera Štembergera, Matiji Laginji utjecati na nedjeljni rezultat?

– I sama sam bila iznenađena podrškom dviju lista mom protukandidatu, jer nezavisne liste izašle su na ove izbore zato što su željele promjenu u općini, nezadovoljne trenutnom situacijom. Imamo dosta programskih podudarnosti i bilo mi je zaista neobično da su se onda priklonile sadašnjoj vlasti.

Valter Štemberger dojučerašnji je član SDP-a koji je na izbore izašao kao nezavisni. Iskreno, ne znam kako će njegovo biračko tijelo reagirati na novonastalu situaciju. Dogodilo se to što se dogodilo. Hoće li to utjecati na birače? Mislim da neće, već da će glasati prema svojoj savjesti.

Sretna sam i ponosna što sam u prvom krugu osvojila najveći broj glasova, jer prvi krug predstavlja stvarnu volju birača. Na rezultate drugog kruga, nažalost, može utjecati splet zakulisnih igara negdašnjih gorkih protivnika, a danas koalicijskih partnera. Stoga pozivam sve birače da izađu na izbore u što većem broju i glasaju prema vlastitoj savjesti te da sami odluče tko ih je zaslužio predstavljati u narednim četirima godinama.

Građani su u prvom krugu pokazali da su htjeli promjene, koje im mogu osigurati. SDP nikad nije bio u vlasti u Klani, niti je participirao u većini u Općinskom vijeću. Klana nikad nije imala načelnicu. Vrijeme je za promjene.

Dosadašnji načelnik tvrdi da sad ima osiguranu većinu u Općinskom vijeću. Hoće li vam to predstavljati problem, osvojite li povjerenje birača?

– Sve do konstituirajuće sjednice ne možemo reći da netko ima većinu u Općinskom vijeću. Što će i kako tada biti, znat će se nakon što budu poznati rezultati drugog kruga izbora. Na izborima smo Matija Laginja i ja suparnici, ali kasnije svi u Vijeću moramo raditi na dobrobit Klane. Budući da imam puno dodirnih točaka s nezavisnim listama, mislim da ćemo jako dobro surađivati u Općinskom vijeću, bez obzira na to što su se oni trenutno orijentirali na drugu stranu.

Dobili ste podršku liste Ines Cristine Jeterić Medvedić i HSU-a. Je li tome presudilo to što ste osigurali podršku Županije u tome da Klanjci neće morati plaćati katastarsku izmjeru?

– Puno sam razgovarala s mještanima i njihov najveći problem je plaćanje katastarske izmjere, jer od vlasnika terena očekuje se da participiraju u troškovima sa po 1.500 kuna. Neki to mogu riješiti, ali ima puno žitelja kojima je to veliko financijsko opterećenje. Katastarsku izmjeru podržavam, smatram je dobrim i nužnim projektom koji treba provesti, ali treba uzeti u obzir da dosta naših mještana sebi ne može priuštiti plaćanje tog iznosa.

Osobito sam ponosna što sam u razgovoru sa županom Zlatkom Komadinom uspjela dobiti njegovo obećanje da će Županija sufinancirati troškove katastarske izmjere kako bi se građani oslobodili participacije. Mislim da je to jako velika stvar. U tome se našla Ines Cristina Jeterić Medvedić, koja je prije izbora pokrenula peticiju protiv naplate katastarske izmjere i odlučila me podržati.

Podržava me i Hrvatska stranka umirovljenika. U našem programu planiramo puno zahvata koji nisu veliki, ne iziskuju neke posebno velike novce, ali građanima podižu kvalitetu života na višu razinu. HSU je prepoznao naš socijalni program, koji se odnosi poglavito na osobe starije životne dobi, kojih je sve više. Puno je samaca kojima nema tko pomoći, a o toj skupini, kao i o djeci treba posebno voditi računa. SDP, kao socijalno osjetljiva stranka, uvijek se bazira na potrebu ugroženih skupina.

Koje su ključne stavke vašeg programa? Čini se da je teško je obećati neke velike stvari, s obzirom na ograničene prihode općinskog proračuna.

– Poznati su mi problemi Klanjaca, jer godinama sam uključena u sve društvene i kulturne djelatnosti te rad s mladima. Iz razgovora s mještanima znam da im je bitno rješavanje svakodnevnih problema u njihovoj okolini. Žele da im je naselje uređeno, da je trava pokošena, da mogu doći u općinu u svakom trenutku i pitati što im treba. Kod mene će uvijek biti dobrodošli i dobiti odgovor koji ih zanima. Ako u Škalnici treba pješački prijelaz, a u Brezi pokositi groblje, sve im to treba omogućiti.

Prijeko nam je potreban Turističko informativni centar. U Klani se u posljednje vrijeme otvorilo puno OPG-ova pa je jasna potreba za ovakvim centrom, gdje ih se može uputiti na koji način dalje djelovati, osigurati sredstva iz fondova, na koju skupinu turista se bazirati, kako plasirati svoje proizvode, kako uopće privući turiste u naš kraj.

Na tome ću svakako poraditi naredne četiri godine, uz nastavak započetih kapitalnih projekata, kao što su radne zone, te bolnice za rehabilitaciju u staroj klanjskoj vojarni, što i Županija podržava. Isto tako odobren je projekt Liburnijski limes, za valorizaciju i zaštitu kulturnih spomenika, koji ujedno nosi i veliki turistički potencijal. Važna mi je i energetska obnova zgrade škole.

Kakva je vaša poruka biračima pred odlučujući izborni krug?

– Građani su se na ovim izborima u Klani ipak su se priklonili lijevoj opciji, što pokazuju i rezultati župana Komadine, koji je ovdje osvojio više od 50 posto glasova. Računam da će se ovi glasovi projicirati i na rezultate u drugom krugu. Važno je da birači u nedjelju u što većem broju izađu na izbore pa ih pozivam da se upute na birališta.

Novi list, 02. 06. 17. Andrej Petrak
Foto: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>