Proslava svetog Vida, zaštitnika nadbiskupije i grada Rijeke

Svečanom pontifikalnom misom uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima koju je u riječkoj prvostolnici u četvrtak 15. lipnja predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, započela je središnja proslava blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.Riječki nadbiskup je u prigodnoj propovijedi kazao kako smo pozvani vjerovati Isusovim riječima te da nam proslava Tijelova i sv. Vida bude poticaj da o euharistiji razmišljamo iz perspektive mučeništva i o mučeništvu iz perspektive euharistije.

„Znamo da je vjera u to mnogima prezahtjevna, stoga ih često obuzima sumnja. Upravo se to dogodilo nekom svećeniku u 13. stoljeću, koji je u Bolseni, slaveći sv. misu, posumnjao u istinitost pretvorbe. No posvećena je hostija neposredno nakon mise počela krvariti po korporalu, što je svećeniku bio poticaj da odmah ispovijedi grijeh sumnje. Taj se korporal danas čuva u katedrali u Orvietu u Italiji. Potaknut tim čudesnim događajem, papa Urbana IV. ustanovio je 1264. svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, tj. Tijelovo, koju upravo danas, kako smo rekli, slavimo zajedno sa svetkovinom sv. Vida, mučenika i našeg riječkog nebeskog zaštitnika."

Isus, kada govori o svome tijelu kao o kruhu života, želi reći da je on za čovjeka koji se s njime po vjeri sjedinjuje isto što je kruh za naš tjelesni organizam, tj. stvarna hrana od koje živimo, ali ne u materijalnom nego u duhovnom smislu, rekao je nadbiskup u nastavku. „Naime, moramo se osloboditi od zablude našeg vremena da je materijalno stvarnije nego duhovno, štoviše, da je stvarno samo ono što možemo vidjeti svojim tjelesnim očima i opipati rukama. Isus nas darom svoga tijela i krvi za hranu poziva da se u životu služimo i duhovnim očima, tj. da ne zanemarimo oči srca koje vide ono što je tjelesnim očima nedostupno."

Zaključujući propovijed istaknuo je da su kršćanski mučenici najbolji dokaz snage i životvornosti tog nebeskog kruha koji nam je u Kristu dan. Kao što se Krist žrtvovao za nas, tako su se oni iz ljubavi i zahvalnosti prema njemu žrtvovali za njega, ali i za braću, kako bi im posvjedočili da je on doista kruh koji je s neba sišao.

„U tom smislu euharistija, tj. za nas žrtvovano Kristovo tijelo i polivena krv, taj plod Isusove žrtvene ljubavi izvor je iz kojega su kršćanski mučenici crpili nadahnuće i snagu za nasljedovanje Isusove ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a sve u poslušnosti Ocu nebeskomu i predanosti u njegove očinske ruke. Tako su kršćanski mučenici, pa i naš sv. Vid, sljedbenici Isusa Krista, Kralja mučenika, i svjedoci njegove bezgranične ljubavi prema Bogu i braći ljudima."

Na kraju mise nadbiskup je tradicionalno podijelio medalje zaslužnim vjernicima laicima. Prvi puta na prijedlog riječkog nadbiskupa dodijeljene su dvije Medalje postumno: pok. gđa prof. dr. Mariji Petković i pok. gosp. dr. med. Zlatku Tomašiću. Medalje su uručene sinovima dr. Tomašića i dr. Petković. Možemo biti zahvalni i ponosni što smo živjeli u njihovoj blizini. Bili su primjer svima - oboje istinski vjernici i žalosni smo što su nas iznenada napustili, rekao je nadbiskup.

Također, ovogodišnji dobitnici Medalja su: Mirela Rudić iz župe Uznesenja BDM u Rijeci (na prijedlog prvostolnog dekanata), Zdenko Palčić iz župe sv. Jurja muč. na Trsatu (na prijedlog trsatskog dekanata), Josip Gržinčić iz župe sv. Jeronima u Klani (na prijedlog kastavskog dekanata), Ana Tomac iz župe sv. Hermagora i Fortunata u Gerovu (na prijedlog delničkog dekanata), Franjo Turina iz župe sv. Nikole biskupa u Kraljevici (na prijedlog crikveničkog dekanata), Ivo Lipić iz župe Krista Kralja u Matuljima (na prijedlog opatijskog dekanata), Verka Blažević iz župe Presv. Srca Isusova u Škrljevu (na prijedlog bakarskog dekanata) i dr. med. Ivan Host (na prijedlog Povjerenstva za katoličke udruge). Nadbiskup je dr. Hostu zahvalio na 25 godina kontinuiranog pisanja za mjesečnik „Zvona", ali i njegovoj zauzetosti kao specijalistu internistu, hematologu u Riječkoj bolnici.

Na kraju mise nadbiskup je zahvalio predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na dolasku i zauzetosti za interese Domovine. Vi ste dijete ovoga kraja - Kvarnera i ponosni smo jer smo Domovini dali predsjednicu koja se trudi prevladati podjele i zauzimati za promociju Hrvatske, rekao je nadbiskup. Misnom slavlju odazvali su se dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, ravnateljica hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić" s. Daniela Orbanić te brojni drugi vjernici.

MISIJA - Slobodna Dalmacija/ IKA

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>