Gljivada u Klani nastavljena kuhanjem kotlića i druženjem

Naš kraj karakterističan je po gljivama i lijepo je vidjeti da nismo pogriješili što smo Gljivijadu odlučili vratit u Klanu. Posjetitelji se okupljaju u lijepom broju i imaju u čemu uživati tijekom cijelog vikenda, rekla je načelnica Željka Šarčević Grgić

KLANA Nakon šest godina izbivanja mnogima omiljena manifestacija, Gljivijada, vratila se u Klanu u velikom stilu, ponudivši niz programa tijekom tri dana ovoga vikenda.Sve je počelo u petak predavanjem »Carstvo gljiva«, što su ga članovi Udruge gljivara Ožujka održali u društvenoj prostoriji na katu Doma u Studeni, a nastavilo se u subotu kuhanjem kotlića od gljiva na parkiralištu iza zgrade Općine Klane.

Okupilo se devet ekipa, a Općina je za sve sudionike osigurala gljive i ostale osnovne namirnice, drva i potpalu za kuhanje kotlića. Izvan konkurencije nastupila je ekipa Općine Klana, koju je predvodio zamjenik načelnice Slavko Gauš.- Najvažnije je napraviti dobru podlogu s kapulom, mrkvom i paprikom. Kasnije sve ovisi o osjećaju kuhara s mirodijama i različitim namirnicama, koje se mogu sljubiti s gljivama. Osobno volim staviti i malo čilija, ali ženski dio ekipe ne bi u tome uživao pa će ovaj kotlić ostati bez toga, objasnio je Slavko Gauš.

Načelnica Klane Željka Šarčević Grgić zadovoljna je što se ova tradicionalna manifestacija, zaslugom Općine, Udruge Ožujka i Caffe bara Gir, vratila u Klanu.

- Naš kraj karakterističan je po gljivama i lijepo je vidjeti da nismo pogriješili što smo Gljivijadu odlučili vratit u Klanu. Posjetitelji se okupljaju u lijepom broju i imaju u čemu uživati tijekom cijelog vikenda, rekla je načelnica Željka Šarčević Grgić.

Prisutni su mogli uživati i u fritaji s gljivama, koje je pripremalo osoblje Caffe bara Gir, a ovogodišnju Gljivijadu uljepšale su Prve riječke mažoretkinje te brojna klasična vozila i motocikli, što su se zaustavili u Klani u okviru Domaćeg primorskog oldtimer rallyja u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka.

U večernjim satima u klanjskoj kinosali otvorena je izložba gljiva, uz nastup Mješovitog pjevačkog zbora Matko Laginja te degustaciju jela od gljiva. Spomenutu izložbu bit će moguće razgledati i u nedjelju od 10 do 20 sati, kad će biti održan koncert klape Cinquina.

Izložba ostaje otvorena i u ponedjeljak do kasnih popodnevnih sati, kako bi prikupljene gljive iz klanjskih šuma mogle razgledati grupe školaraca i predškolaca.

Novi list, 30. 09. 17. Andrej Petrak
Foto: Ivica Tomić

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>