Obnovljena crkva dočekuje Rokovu

Nakon što je crkvica uređena iznutra i izvana, ove godine uređen je pristupni put, odnosno stepenište, rasvjeta te okoliš

KLANA » Crkvica sv. Roka dočekat će najveći klanjski blagdan, Rokovu, u obnovljenom ruhu. Nakon što je ranijih godina crkvica uređena iznutra i izvana, ove godine pokrenuta je obnova s naglaskom na uređenje okoliša i elektrifikaciju, s obzirom da crkvica dosad nije bila spojena na električnu mrežu. Uređen je pristupni put, odnosno stepenište, vanjska i unutarnja rasvjeta te okoliš. No, to je tek početak, najavljuje klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić, jer Općina Klana i u narednom razdoblju nastavit će s uređenjem okoliša. U jesen će se obložiti stepenice te postaviti rukohvat. Sanirat će se i urušeni potporni zidovi iza i oko crkvice.- Župljani naše župe generacijama su nesebično pomagali kada je bilo potrebito dati svoj doprinos obnovi sakralnih objekata koje su kroz stoljeća izgradili i sačuvali naši predci, štujući svoje »patrone«, svece zaštitnike svih mjesta u našoj općini. Od tada se u Klani tradicionalno slavi i blagdan sv. Roka koji se svake godine obilježava na poseban način sa mnoštvom sadržaja za različite uzraste, napominje načelnica.

Načelnica Željka Šarčević Grgić ističe da je i u predizbornom programu kao jednu od bitnih stavki naglašavala obnovu sakralnih objekata na području cijele Općine, a uređenje crkvice sv. Roka u tom je smislu samo početak. - Želim se kao načelnica zahvaliti svim našim sumještanima koji su dali svoj obol u obnovi, izgradnji i očuvanju naše kulturne baštine. Njihov nesebičan doprinos ostaje trajno zapisan, kako u našim sjećanjima, tako i u njihovim djelima, rekla je klanjska načelnica.

Crkvicu sv. Roka u svojim djelima spominje već u 17. stoljeću Valvasor kao »Filialkirche« župnom hramu Sv. Jerolima, napominje klanjski župnik vlč. Jure Moguš.

- Kad je ta stara crkvica izgrađena, ne zna se, no gotovo sigurno je izgrađena prije 1630. godine, nikako kasnije. Smještena je na ulazu u mjesto pored same ceste, što je karakteristično za crkvice koje su podignute u čast i slavu sv. Roka. Na temeljima te stare crkvice izgrađena je 1861. godine ova današnja, objašnjava vlč. Jure Moguš.

Središnji položaj u crkvi zauzima oltar koji je formiran od slike sv. Roka, obljubljene mramorom. Prikazani Rok ima sve ikonografske elemente koji mu se mogu pripisati: Isusovsko bradato lice i dugu kosu, dekoltirani skromni habit sa zataknutim školjkama - jakovljevim kapicama, simbolom hodočašća u španjolski Sveti Jakov Komposteljski. Premda Rok nikad nije bio tamo, pomagao je i štitio hodočasnike koji su onamo putovali. Lijevom se rukom Rok naslanja na hodočasnički štap o koji je obješena tikvica s vodom, a na desnoj natkoljenici svetac prstom pokazuje tek zacijeljenu ranu koja simbolizira preboljelu bubonsku kugu.- Legenda kaže da je Rokova slika izašla pred kugu i zaustavila je riječima: »Ovdje kosim ja, a ne ti!«. Kuga se okrenula i otišla kositi u Škalnicu, a Klanu je poštedjela. Od tada do današnjih dana svetac Sv. Rok štuje se kao zaštitnik i patron klanjske župe i Općine Klana, ispričao je vlč. Jure Moguš.

Blagdan sv. Roka bit će proslavljen u crkvici 16. kolovoza svetim misama u 8 i 11 sati. Istog dana, u 18 sati bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća za Dan Općine Klana.

Novi list, 07. 08. 17. Andrej Petrak
Foto: V. Karuza

 

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>